Diskuse:Silniční síť (Česko)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele ŠJů v tématu „Návrh na přejmenování

Návrh na přejmenování[editovat zdroj]

@Draceane: Zdravím. Ve shrnutí editace jsi zmínil, že název článku s rozlišovačem ti připadá nevhodný a že bys uvažoval o přejmenování. Způsob použití rozlišovače mi nijak nestandardní nepřipadá, máme tu články Starosta (Česko), Obec (Česko), Země (Česko), Kulturní památka (Česko) nebo Městská část (Praha), a podobné názvy najdeme i na jiných wikipediích, třeba de:Stiftung (Deutschland). Tento způsob použití rozlišovače mi určitě připadá méně problematický než některé jiné způsoby. Zřejmě by podobný rozlišovač potřebovaly i mnohé články například z kategorie Právní pojmy nebo z témat veřejné správy, pokud pojednávají čistě o českém pojetí určitého pojmu a nemají univerzální a srovnávací ambice. Tento článek ovšem nepojednává pouze o abstraktním právním pojmu, jaký může legislativa státu převzít z legislativy jiného státu, ale současně i o konkrétní síti na konkrétním území.

Za problematické považuji především to, že tento český termín je kontinuálně převzatý z československé legislativy a tedy článek retrospektivně pojednává i o ní (tedy vlastně by tam ty rozlišovače měly být paralelně dva, Československo i Česko) – a zároveň by bylo složité do článku zahrnout i samostatné Slovensko, kde sice stále platí československý silniční zákon 135/1961 Sb. (který jsme v Česku už dávno zrušili), ale na Slovensku ho mají důkladně předělaný vlastními novelizacemi a jejich pojem "Cestná sieť" je už od československého a českého významu odlišný – zahrnuje nyní i dálnice, a navíc je to komplikováno dvojznačností slovenského termínu "cesta" – ten sám bez přívlastku znamená silnici, ovšem nedávnou novelizací tam přejmenovali místní komunikace a účelové komunikace na místní cesty a účelové cesty, ovšem navzdory tomu tyto kategorie cest nespadají do termínu "cesta" ani do "cestné sítě". A na slovenské Wikipedii se hádají, jestli použití slova "cesta" pro to, čemu česky říkáme "cesta", je, nebo není nepatřičný bohemismus, protože svůj vlastní specifický termín pro obyčejné cesty, které nejsou silnicemi, slovenština nejspíš nemá. Slovenská "Cestná sieť" by vydala na samostatný článek, ovšem dalo by docela práci provést rešerši, jak se tam ta terminologie postupně měnila. Mimochodem, ty články by do budoucna neměly pojednávat jen o historii samotného termínu a jeho významu, ale měly by pojednávat i věcně o těch silničních sítích, jejich koncepci, rozsahu atd., zejména v tom, co jde nad rámec nebo mimo rámec samostatných článků o jednotlivých třídách silnic, ale co zároveň je specifičtější než obecný článek Pozemní komunikace v Česku. Jednotná silniční síť s jednotným systémem číslování a plánování vznikla v Československu vlastně až socialistickým zestátněním.

Změnit pojetí článku na jakýsi obecný význam, který by zároveň znamenal celosvětovou silniční síť a zároveň kteroukoliv jakkoliv vymezenou dílčí silniční síť, by asi smysl nedávalo. To už by byl úplně jiný článek. Ve čtyřech jazycích takový obecný článek existuje (d:Q358078). Mít specifický článek (a položku Wikidat) pro českou silniční síť je důležité také proto, abychom mohli ve Wikidatech správně vyplňovat vlastnost d:Property:P16 a nemuseli místo ní nekorektně vyplňovat třídu silnice, jak tomu dosud u některých položek je.

Teoreticky by šlo použít název "Silniční síť České republiky" (stejným způsobem se zachází například s názvy ministerstev, která české zákony zavádějí bez přívlastku, ale v praxi se k nim to označení "České republiky" celkem oficiálně přidává), ale to mi v případě legislativně-technického termínu připadá méně vhodné než v případě označení konkrétní organizace. Navíc bychom museli řešit otázku, jestli tento formát názvu by nebyl zavádějící ve vztahu k tomu, že část té silniční sítě není vlastněna přímo státem, ale samosprávnými kraji (tedy jde spíše i síť "v republice" než síť "republiky"). --ŠJů (diskuse) 30. 9. 2022, 14:08 (CEST)Odpovědět