Diskuse:Seznam zemřelých kardinálů

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Duplicita[editovat zdroj]

Stránka obsahuje 2x Zemřelí v roce 1976, nechci to opravit na stejně blbě, proto prosím autora/y, aby to opravili. --Paxan 20. 7. 2011, 15:54 (UTC)

Díky za upozornění, opravil jsem. Šlo jen o chybu v nadpisu a chybu v řazení kapitol. Hezký den přeje Fagnes 20. 7. 2011, 17:38 (UTC)

Nebyl by lepší název Seznam kardinálů podle data úmrtí? --Byrnjolf 30. 11. 2011, 15:20 (UTC)

Vskutku zajímavý nápad. Rád bych v této souvislosti upozornil na několik aspektů:
  1. Prioritní je to, že jde o seznam zemřelých kardinálů, způsob řazení je až druhotný. Popravdě řečeno netvrdím, že použitý způsob řazení je jediný možný nebo nejlepší. Ale za situace, kdy datum úmrtí (alespoň přibližně) je prakticky jediný údaj známý u všech kardinálů, o nichž jsou zprávy, považoval jsem toto kritérium za nejlépe vyhovující. Ještě by se to dalo řadit třeba podle jména, ale i tam můžou být problémy, třeba u variant jmen, zejména ve středověku (standardní formát jméno+příjmení se ustálil poměrně pozdě)
  2. Současný název článku je obměnou bratrského článku Seznam žijících kardinálů.
Udělal jsem tedy z Vámi navrhovaného názvu aspoň přesměrování, to může cestu při hledání příslušného článku usnadnit. Zdraví Fagnes 30. 11. 2011, 17:03 (UTC)

Návrh rozdělení[editovat zdroj]

Zdravím, navrhoval bych rozdělení na články po jednotlivých staletích, takhle je to hodně nepřehledné a dlouhé... Tato stránka by zůstala pouze jako stránka odkazů na stránky typu Seznam kardinálů zemřelých ve 20. století atp. Jde samozřejmě pouze o návrh. TJ Ryba (diskuse) 30. 1. 2013, 16:14 (UTC)

Pěkný večer, rozdělení na století se nebráním. V tuto chvíli bude ovšem nejrozsáhlejší seznam z 20. století, o trochu kratší 19. století a pak už jen krátké seznamy ze století ostatních. Byly by řešením seznamy kardinálů podle papežských nominací (úvodní tři jsme založil, viz např. Seznam kardinálů jmenovaných Pavlem VI.)? V jiných jazykových mutacích jdou tyto seznamy až do středověku. --OISV (diskuse) 31. 1. 2013, 17:36 (UTC)

Dobrý den, trochu jsem o tom přemýšlel a myslím si, že i když by tu byly důvody pro rozdělení (nebo alespoň jeden – poměrně značná délka článku), přeci jen bych hlasoval proti rozdělení. Neumím si ani dost dobře představit kritérium, podle kterého by se to rozdělilo. Rozdělení po stoletích mi přijde dost umělé, navíc by se pak dalo snadno říci, že jde spíše o to, v jakém století dotyčný působil (ne v jakém století zemřel), což by samozřejmě vyžadovalo, aby část kardinálů byla zařazena ve dvou takových dílčích seznamech. Navíc za situace, že asi polovinu článku zabírá 20. století, by to výrazně nepomohlo, protože by zůstal jeden dlouhý seznam (byť méně dlouhý než ten nynější), a větší množství často krátkých seznamů. Jako doplňkové seznamy se mi jeví vhodné seznamy kardinálů podle papežských nominací, ale i vzhledem k tomu, že ne vždy musí být známo, kdo dotyčného kardinála jmenoval, by se zřejmě tento seznam nedal beze zbytku rozdělit na menší seznamy. Vedle seznamů kardinálů podle papežských nominací by podle mého názoru mohl klidně nadále existovat i tento souhrnný seznam, kde lze např. také vyhledávat v rámci celého seznamu. Hezký den přeje Fagnes (diskuse) 13. 3. 2013, 16:42 (UTC)