Diskuse:Seznam knih o Star Treku

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Povšiml jsem si prosby na Portálu Star Trek, aby někdo sepsal také knížky. Vytvořil jsem tedy základ a předpokládám, že tam doplníte kategorie, kde ho chcete mít. Časem mohu doplnit rok českého vydání, případně i další informace. Hodně těch knížek mám doma. Chvíli počkám, co zdejší fandové s článkem provedou.--P.Starý 19:54, 15. 1. 2008 (UTC)

Napsal jsem prvních osm hesel s obsahy knih a spojil je kategorií Star Trek knihy. Na stránce kategorie jsem uvedl toto heslo jako Hlavní článek. Zkusil jsem zařadit další obecnou kategorii Obsahy knih, hlasuje se o jejím smazání. Vřadím brzy sem kapitolku nazvanou Autoři knih a vnitřní odkazy na ně z ostatních odstavců zruším, budou jen tady. Modře jsou autoři u nás hotoví, červené zde nemáme, ale našel jsem jejich heslo na en.wiki, takže časem budou. Později doplním kapitolu s výčty našich nakladatelství a překladatelů, vše jen z oblasti Star Trek. V nejbližších týdnech míním pokračovat v tvorbě hesel o u nás vydaných knihách (které mám doma) a zmiňovaných autorech (z en wiki).--Zákupák 16. 8. 2009, 08:45 (UTC)

TV epizody a filmy v knihách[editovat zdroj]

Mám takový podnět, bylo by možné nějak označit, pokud jde o novelizaci televizní epizody nebo filmu? Kdysi se mi stalo, že jsem se dostal k nějaké z těchto knížek a byl zklamán, že je to televizní epizoda a že ji tedy už znám. Tak jestli by šlo u příslušných knih napsat třeba do závorky viz epizoda "Střetnutí na Farpointu" apod. --Ulathaar 14. 4. 2010, 05:57 (UTC)

Vyšlo 6 knih, které jsou přepisem TV epizod ST. U každé z povídek je nadpis zamodrán, čili vede na heslo TV epizody. A do hesel epizody píšu do Souvisejících hesel, v které knize je přepis oné epizody. Jedná se např.o knihu Kniha Star Trek 01/1, tam si odzkoušejte onu vzájemnou vazbu hesel. Protože nemáme stále zpracovaných všech prvních 76 epizod ST (tj.76 hesel), tak to celé je v polovině. Pokud se týká knížek Nové generace, zatím jsem nenarazil na přepis TV epizody, jsou psané nezávisle, ač na ty TV seriály úzce navazují. Které knihy mám zpracované lze zjistit v hesle u této diskusní stránky. Stále čtu jednu po druhé (z knihovny) a to heslo systematicky zamodrávám, ale bude to trvat rok či dva. Čtu jen cestou v autobusu z práce. Narazíte-li někdo na knihu zde neuvedenou, připište ji sem do seznamu.--Zákupák 14. 4. 2010, 13:48 (UTC)
Měl jsem na mysli to vyznačit přímo v tomto seznamu. Pokud vím (trochu jsem pátral), u Nové generace jsou čtyři z těch knih "ekvivalentem" epizody: Střetnutí na Farpointu (úvodní epizoda TNG), Střepy času (epizoda Host 6. řady), Sjednocení (dvoudíl v 5. řadě) a Vpád (dvoudíl na rozhraní 6. a 7. řady). Situace je teď taková, že v šabloně Nové generace je modrý odkaz na epizodu Sjednocení, ale vede na Váš článek o knize. Nechci se hned vrtat v tom článku, když podle historie je to téměř výlučně Vaše dílo. Ale možná bych mohl naznačit, jak bych si to představoval, případně to uvedete do úvodního stavu, pokud byste s tím nesouhlasil. --Ulathaar 15. 4. 2010, 06:23 (UTC)
Kniha má heslo ne Sjednocení, ale Sjednocení (Star Trek), čili povede-li odkaz v nějaké šabloně na Sjednocení, tak snad správně na TV epizodu. A ne-li, odkaz lze upravit. Já šablony netvořím a nikdy do nich nezasahuji. Střetnutí na Fairpointu je heslo knihy, ale také TV dvoudíl a tak snad budou i hesla TV epizod (Vpád 1, Vpád 2, Střetnutí 1, Střetnutí 2) napsána. Když knižní heslo tvořím, hlídám, aby nemělo stejný název, jako již vytvořené heslo TV epizody, nacházím-li podobnost, pak volím do názvu odlišení. Nu a jinak uvítám, když do zdejšího hesla zasahovat budete, když sem, či i do hesla knihy napíšete (ba přímo Vás o to prosím), že jde o návaznost na nějakou TV epizodu, viz Vaše řádky výše. To jsou výtečná zjištění, heslo obohacující. A to ještě neznám animovaný seriál, pak bude vhodné tu vzájemnou návaznost uvést do více již existujících hesel naráz. Máme co dělat pár let.--Zákupák 15. 4. 2010, 15:21 (UTC)
Naštěstí ty šablony (kromě TOS) jsem dělal já (proto jsem si toho všiml), takže to ohlídám, už jsem dnes dělal nějaké přílušné úpravy. Do článku tedy připíšu ty vazby na epizody (kde o nich vím). --Ulathaar 15. 4. 2010, 17:58 (UTC)