Diskuse:Sergej Prokudin-Gorskij

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nejsem si jist, jestli se to zde hodí, ale rád bych upozornil na připravovanou výstavu Sergeje Prokudina-Gorského, první v Čechách http://sechtl-vosecek.ucw.cz --Honza 21:43, 19. 2. 2006 (UTC)


Tedy používal techniku velmi blízkou té, kterou vynalezl Maxwell. PetrS. 06:44, 2. 3. 2006 (UTC)

Článek je v tomto směru trochu zavádéjící. Trojbarevnou fotografii vynalezl Maxwell a demonstroval se Sutonem (1861), nicméně nedockázal dosáhnout pěkných výsledků (neměl desky citlivé na červenou a snímal místo ní ultrafialovou, například). Du Hauron o několik let později techniku patentoval a přidal techniku tisku (expozice ale byly dlouhé, místo červeného filtru oranžový a tak výsledky neměly ideální barevnost i když byly krásné). Miethe zlepšil citlivost na červenou a navrhl praktickou kameru co vyráběli v německu. Prokudin-Gorskij techniku ale výrazně zdokonalil a učinil praktičtějši třeba i tím, že uměl zcitlivit strojově vyráběné desky Ilford a zkrátil expozici na sekudny. Dosáhl opravdu vynikajících výsledků. Asi by to chtělo zpracovat článek o trojbarevné fotografii a začít anglickou wikipedií. Na http://sechtl-vosecek.ucw.cz dám texty z naší výstavy a zkusim se do toho trochu pustit. Do neděle by tam ty texty měly být. --Honza 13:36, 2. 3. 2006 (UTC)

Trochu jsem to tedy přeformuloval. --Gampe (diskuse) 14. 6. 2013, 09:25 (UTC)

ad Fotogalerie[editovat zdroj]

IMHO fotogalerie u článků by měla mít maximálně pět, šest snímků. Pokud je snímků víc je lepší jen přidat odkaz na commons a u článku nechat jen pár těch nejlepších jako „lákadlo“. --Pazuzu 21:29, 5. 3. 2006 (UTC)