Diskuse:Rys ostrovid

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Whitesachem v tématu „Pozor, původní text je prokázaným copyviem!

Je opravdu moudré na základě jednoho průzkumu psát, že ,,Pytlačení má mezi myslivci velkou podporu?" Každé podobné tvrzení by mělo být podložené více zdroji, jinak to vypadá jako snaha různých hnutí o sebepropagaci na wikipedii.

Pozor, původní text je prokázaným copyviem![editovat zdroj]

Původní text tohoto článku je prokázaným copyviem z knihy Baruš, V. a kol. Červená kniha ohrožených a vzácných druhů rostlin a živočichů ČSSR, 2 díl, Praha 1989, S. 109-111.

Vzhledem k pozdějšímu výraznému přepracování neoznačuji článek šablonou, ovšem původní text je z části ještě stále přítomen a je možné, že bude článek smazán. Při případném přepracování textu je nutné postupovat tak, aby nebyla dotčena autorská práva ostatních wikipedistů při odmazání copyvio textu z historie článku. Tj. buďto zajistit, aby se ostatní autoři vzdali svých vlastnických práv a uvolnili článek do public domain, nebo kromě copyvio textu ještě zcela přepracovat i jejich text! --Šandík 21:55, 21. 11. 2007 (UTC)

Potvrzuji, knihu mám doma a v článku vidím stále celé slovo od slova okopírované věty. Navíc jde o nepřiznané copyvio, protože kniha ani není ve zdrojích jmenována. Nalezeno minimálně následující:
  • Rysi ze Slovenska se stali základem pro vytvoření těchto nových populací, stejně jako dalších populací v Evropě, kam byli reintrodukováni prostřednictvím ZOO Ostrava a Dvoře Králové n. L (SRN, Rakousko, Švýcarsko a Slovinsko, Francie a Itálie).
  • Typickým životním prostředím rysa jsou v našich přírodních podmínkách oblasti smíšených a jehličnatých lesů…
  • Při zvyšování početnosti však rys proniká i do oblastí jak horských bezlesí, tak listnatých lesů v nižších polohách, kde se stává konkurentem kočky divoké.
  • Samec (ve zdroji Rys) žije samotářsky, jen v době páření se zdržuje se samicí. V tomto období doprovází samici někdy i více samců…
  • V Česku (ve zdroji ČSR) je rys od roku 1975 celoročně hájený…
@Whitesachem: Minimálně výše zmíněné formulace bude nutno přepsat. Pokud se nemýlím, standardní postup je všechny závadné editace v historii článku skrýt. Což v tomto případě bohužel bude všechno až do přepsané verze. Jelikož jste na článku ještě nedávno pracoval, ujmete se toho? Bude nutné také kontaktovat nějakého správce, který potom to sakrytí provede. --Vachovec1 (diskuse) 26. 5. 2017, 18:40 (CEST)Odpovědět
Pokud to vydrží cca 3 týdny, pak se toho snad ujmu. Teď se chci věnovat Anthropoidu a věcem okolo. --Whitesachem (diskuse) 27. 5. 2017, 13:02 (CEST)Odpovědět