Diskuse:Rostislav

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Město Dowina (civitas Dowina), zmiňované jako sídlo Rastislava a místo již výše zmíněmé vojenské srážky franského vojska Ludvíka Němce s moravany vedenými Rastislavem v roce 864 bývalo po celou dobu identifikováno jako Děvín u Bratislavy. Rozborem cesty franků z Tullnu na Moravu a popsanými okolnostmi jejich tažení ve fuldských análech vyšlo najevo, že se Dowina nacházela u ústí Jihlavy a Svratky do Dyje u Dolních Věstonic, kde byl přechod přes Dyji. Zde Na pískách bylo objeveno přes 2000 velkomoravských hrobů, potvrzujících velké velkomoravské sídliště. Navíc Maydburg = Děvín, Dívčí hrad jsou názvy, označující místo v Pavlovských vrších dosud. Naproti tomu bratislavský Děvín byl jen hradiště pohraničního ochranného systému o malé rozloze. Ani archeologocké nálezy nepotvrzují velké sídlo.

v Dolních Věstonicich moze byt 2000 hrobov, ale z ktoreho roku su presne? Kde podla Vas by mala byt u Dolních Věstonic hlavna Rastislavova pevnost, ktora bola nedobytna? Su tam nejake vyznamne archeologicke stopy po velkej pevnosti, okrem hrobov? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Omen1229 (diskuse)

1. Rostislav nebyl svatořečen Českou pravoslavnou církví - takováto neexistuje, prosím, aby byl odkazu dán pravý význam a nezaváděl neexistující pojmy. 2. Svatořečení probíhalo nejdříve na Slovensku, potom na Moravě. Ten co o tom tak zasvěceně píše, by si to měl dostudovat. Dragon74 5. 4. 2010, 09:27 (UTC)

Edidujte s odvahou[editovat zdroj]

Děkuji vám, že se snažíte Wikipedii pomoci. Neváhejte v článku provést potřebné změny, a to nejlépe s uvedením zdroje. Noví přispěvatelé jsou vždy vítáni. MiroslavJosef 11. 4. 2011, 13:38 (UTC) Sice jsem ze zeměpisu jedničku neměl, ale údaje uvedené v jeho životopisu jsou asi VELMI nepřesné - místo Morava, dnešní Česko - toto asi autor nemyslel vážně, protože Morava, pokud mně paměť neklame, se nachází v České republice a ne v Cajzlově

  Odkaz č. 1  - nepíše se tam o rostislavovi jako o králi ?