Diskuse:Retroaktivita

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nic proti mezititulkům, ale zde by musel být mezititulek "Česko" logicky zařazen doprostřed věty. Chtete-li to udělat, Wiki-vr, jen směle do díla... :-) --Tompecina 09:23, 17. 9. 2005 (UTC)

Mám pocit, že právní řád připouští i tzv. pravou retroaktivitu, tedy situaci, kdy se vznik i obsah právního vztahu posuzuje podle nové pr. úpravy (jež má zpětnou účinnost) - ovšem pouze v případech, kdy tato zpětná účinnost působí ve prospěch adresáta normy. Nebo se mýlím? --Hal

Stav článku[editovat zdroj]

Článek vyžaduje úpravy a zdroj. Některé části jsou výkladově problematické (nepřípustnost pravé retroaktivity a naopak přípustnost nepravé retroaktivity).

  • Z tohoto pravidla mimo jiné vyplývá, že jednou amnestované trestné činy jsou navždy vyloučeny z trestního postihu (tzn. zákon o amnestii nelze derogovat - zdroj (v Argentině byl zákon o amnestii jako odporující mezinárodnímu právo zrušen / zneplatněn
  • se omezily pouze na proklamace, aniž by měly podstatnější hmotněprávní důsledky. - kokrétní příklad a vysvětlení, výklad ústavním soudem, Nález Ústavního soudu České republiky ze dne 21. prosince 1993 ve věci návrhu na zrušení zákona č. 198/1993 Sb., o protiprávnosti komunistického režimu a o odporu proti němu --Wikipedista:BobM d|p 13. 8. 2014, 16:17 (UTC)--Wikipedista:BobM d|p 13. 8. 2014, 16:17 (UTC)