Diskuse:Relativní sluch

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele DDL Blue

V článku je napsáno, že pro provozování hudby je nezbytné mít relativní hudební sluch. Tuto pasáž by bylo, dle mého názoru, potřeba trochu upřesnit. Znám moc lidí, kteří relativní sluch mají velice špatný a přesto hrají, protože jednoduše papouškují předepsané noty - to je ale přece také provozování hudby, ne? Relativní sluch bych jako nutnost viděl teprve v případě, že hudebník hudbu tvoří, či hraje hudbu (jazz, blues,...), kde je potřeba na základě harmonických pravidel vymýšlet vlastní melodii.

S koncem si dovolím nesouhlasit, už tu byli a jsou NESLYŠÍCÍ(lidově hluší) skladatelé stejně jako neslyšící hudebníci... Tedy by minimálně bylo vhodné nějaké zmínit alespoň jako výjimky, či málo časté, avšak existující případy. Relativní sluch samozřejmě je schopností usnadňující tvorbu a interpretaci hudby, avšak rozhodně není nutnou podmínkou.

Já bych zase poznamenal, že i tvorba hudby na počítači vyžaduje hudební sluch, pokud je melodická. Což drtivá většina je. Logicky nelze na sebe patlat náhodné tóny, stejně, jako kdyby se ty tóny hrály na skutečné nástroje - v tom přece není rozdíl. --DDL Blue (diskuse) 23. 6. 2016, 14:39 (CEST)Odpovědět