Diskuse:Radovan Richta

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Gottschalk v tématu „Kampaň proti J. Patočkovi a Chartě 77

Dohledávání zdrojů, postupné upřesňování, pomoc Ing. K. Richty, CSc.[editovat zdroj]

Poprosil jsem pana docenta Richtu, aby nám nahrál nějaký obrázek. Tak doufám, že "portrét" se časem objeví. Ivan Ryant 23. 4. 2011, 04:06 (UTC)

Obrázek už máme a navíc ještě upřesnění k textu:

  1. Ano, zatčeni všichni inkriminovaní (Nataša Kálalová, Želmíra Kálalová, Radovan Richta) v říjnu 44, vězněni na Pankráci, až v roce 45 (leden? - teď si přesně nepamatuju, můžu ještě upřesnit) převezeni do Terezína.
  2. Radovan Richta byl pravděpodobně ještě 2.5. 45 v Terezíně; z Předvoje byli ten den popraveni tři starší vedoucí (Hiršl a 2 další); cca 4.5. přišel Červený kříž se kterým příbuzní mluvili a vyvedli je ven z terezínské pevnosti. Myslí si, že Radovana odvezli asi na Bulovku. (Tedy o jeho domnělém švýcarském pobytu příbuzní neví nic, ale není to vyloučeno - v době následující, kdy byli příbuzní mimo ČSR).

Zdraví Karel Richta

Tak teď to hned ještě dopíšu do článku Ivan Ryant 27. 4. 2011, 18:33 (UTC)

Sestry Kálalovy – píše o nich zdroj http://smichov.evangnet.cz/odboj.htm citovaný v článku: Při evangelickém sboru Na Santošce existovalo Sdružení mládeže. Podle výroční zprávy za rok 1943 mělo 104 osob včetně přivedených hostů. Podnikalo různé sportovní nebo kulturní akce. K nim patřily i pravidelné večerní pondělní schůzky s hudební produkcí nebo přednáškou. Diskuse o aktuálních otázkách se omezovaly na dobu společné cesty k domovu a v těchto diskusích měla své místo také sociální problematika. A protože se tu vyskytovaly dcery profesora Kálala, který měl doma Marxovy spisy a chatu na Sázavě, bylo téma i vhodné místo k diskusím.

Nejasnosti kolem propuštění R.R. z Terezína: Databáze Památníku Terezín, Vojtěch Mencl i Hortensie na FDb.cz uvádějí, že k evakuaci došlo 1.5. Tento údaj se však rozchází s jinými zdroji. Karel Ondryáš a Jan Smíšek také datují evakuaci před 2. květen 1945 a píší o švýcarském Červeném kříži. Z okruhu příbuzných R.R., kteří se snad na evakuaci také do jisté míry podíleli, pak pochází datum 4.5. (ale to může být mýlka způsobená tím, že 5.–6.5. byly propuštěny obě sestry Kálalovy). Příbuzní nevědí nic o tom, že by R.R. byl evakuován do Švýcarska. Kromě toho, Hortensiina věta: „Jedním z předních představitelů Předvoje byl také český filozof a sociolog Karel Ondryáš (1924–1983).“ vzbuzuje pochybnost, zda nemá na mysli spíš Radovana Richtu, neboť data se shodují s Richtovými a Karel Ondryáš se podle katalogu Národní knihovny narodil v roce 1919.

Další zdroj jsem našel v Památníku Terezín http://www.pamatnik-terezin.cz/?dl_id=83 [PDF] Potvrzení vydané 13.7.1945 Ředit. věznice Krajského trest. soudu v Praze o věznění Želmíry Kálalové gestapem pro ileg. činnost a to v období od 22.10.1944 do 23.1.1945, potom Terezín. – dokládá datum zatčení (společně s R.R.) 22. října 1944, zajímavé je i datum přesunu do Terezína 23.1.1945 (zhruba by mělo odpovídat datu, kdy byl do Terezína přemístěn i R.R. – shoduje se s informací od K.R.)

Zmínka o Želmíře Kálalové je i na stránce http://www.pametnaroda.cz/data/witness/124/recording/345-transcript.htm, mezi příbuzné by snad mohl patřit Karel Kálal a MUDr. Vlasta Kálalová (Doktorka z domu Trubačů) – vypadá to, že všichni pocházejí od Milevska. Ivan Ryant 27. 4. 2011, 22:41 (UTC)

Včera 29. dubna jsem mluvil s doc. Richtou a ten upřesnil: všichni Kálalovi, o kterých se tu zmiňuji, jsou potomci Karla Kálala. Želmíra Kálalová se vdala za Radovana Richtu pět let po válce. Ivan Ryant 29. 4. 2011, 22:16 (UTC)

Našel jsem databázi Památníku Terezín. Tam je uvedeno datum Richtova propuštění 1.5.1945 i další data o něm, o sestrách Kálalových, Karlu Hiršlovi, Jiřím Staňkovi (a pro srovnání také o Karlu Kosíkovi). O K. Kosíkovi a české marxistické filosofii let šedesátých jsem našel pěknou diplomku od Marka Adama na adrese http://theses.cz/id/mwtnpx/Karel_Kosk_v_kontextu_marxistickho_mylen_osobnost_a_rozbo.pdf Ivan Ryant 30. 4. 2011, 00:55 (UTC)

Poznámky Ing. Tomáše Richty[editovat zdroj]

Dobrý den, měl bych několik drobností, které jsem se dozvěděl na sklonku života od Natašky, není toho sice mnoho, jen takové střípky, ale řada věcí je spíše osobního charakteru a tak je zde neuvádím..

  • sdružení Předvoj bylo zdecimováno 2. května
  • bez soudu bylo popraveno 40 lidí
  • z toho 3 byli blízcí přátelé Želmíry a Nataši - Hiršl, Staněk, a Mojžíš
  • RR (říkaly mu Ken) byl převezen den předtím do pražské nemocnice Na Bulovce
  • po válce, 5. května byly Nataša a Želmíra z pevnosti propuštěny
  • na cestě domů chtěly přespat v litoměřickém hotelu (název neznám), ale nenechali je
  • nakonec přespaly na ubytovně v Křešicích
  • odtamtud je pak vezly vozy ruské armády do Prahy
  • v Praze se přes naléhání vojáků nechaly vysadit hned na okraji
  • následně samy došly domů k rodičům

Zdraví, --Tomáš Richta 26. 4. 2015, 15:17 (CEST)

Buďte zdráv, pane inženýre, děkuji za poznámky. Myslím, že vyjasňují okolnosti R. propuštění z Terezína. Proto jsem poznámku o nejasnostech přesunul sem do diskuse a v článku jsem ji nahradil upřesněním, že R.R. byl evakuován na Bulovku. Ostatní poznámky jsou také zajímavé, ale netýkají se samotné osoby R.R. Asi by patřily spíš do článku o Předvoji nebo byste mohl založit nové články o sestrách Kálalových. Ona celá rodina Kálalů je dost zajímavá -- počínaje bernartickými Kálaly (počátky chovu králíků v Čechách, Doktorka z domu trubačů atd.) Jestli si myslíte, že jsem měl něco doplnit přímo do článku o R.R., napravte to prosím sám. Ivan Ryant (diskuse) 5. 5. 2015, 12:05 (CEST)Odpovědět

Vědeckotechnická revoluce, původ termínu[editovat zdroj]

Stálo by za trochu výzkumu zjsitit, jak moc Civilizace na rozcestí čerpá z Bernalovy knížky The Social Function of Science z roku 1939. O Johnu Desmondu Bernalovi je článek na anglické Wikipedii. Někde (jinde) jsem četl, že to byl právě Bernal, kdo přišel s termínem vědeckotechnická revoluce. V knize Civilizace na rozcestí jsou uvedena tři Bernalova díla. (Ivan Ryant 27. 5. 2011, 19:53 (UTC))

K termínu vědeckotechnická revoluce čtu v Civilizaci na rozcestí na str. 13: Solidní základnu pro posuzování řady otázek vědeckotechnické revoluce dává studium řady marxistů celého světa; především J.D.Bernala, vlastního autora termínu "vědeckotechnická revoluce"... A k tomu poznámka: J.D.Bernal, Science and History, Londýn 1955, a World without War, Londýn 1958; předpověď vědeckotechnické revoluce byla však obsažena vlastně už v práci "The Social Function of Science" (Londýn 1939)... Ivan Ryant (diskuse) 19. 4. 2015, 17:47 (CEST)Odpovědět

Externí odkazy či reference byly změněny (září 2018)[editovat zdroj]

Dobrý den,

právě jsem se pokusil opravit 1 externí odkazy či reference na stránce Radovan Richta. Prosím, zkontrolujte moje editace. Pokud máte nějaké otázky, potřebujete, abych tyto odkazy nebo dokonce celou tuto stránku ignoroval, prosím vizte seznam často kladených otázek pro další informaci. Provedl jsem následující změny:

. Udělal-li jsem chybu, vizte seznam často kladených otázek.

Děkuji.—InternetArchiveBot (Nahlásit chybu) 3. 9. 2018, 07:27 (CEST)Odpovědět

Kampaň proti J. Patočkovi a Chartě 77[editovat zdroj]

V roce 1977 se R. Richta zapojil do tiskové kampaně proti Janu Patočkovi a Chartě 77. Viz Richta, R., Ruml, V., [Kořínek, J.]. Svoboda, o níž [!] běží. Sešity - příspěvky ke kritice buržoazních a revizionistických teorií, interní bulletin Ústavu pro filosofii a sociologii ČSAV, č. 45, 1977, 42 s. a tíž, Svoboda, o niž běží. Tvorba 27.4. 1977, str. 3-4; 4.5. 1977, str. 4-5. Chtěl jsem to doplnit do textu hesla, ale nepovedlo se mi správně vložit ty odkazy. --Gottschalk (diskuse) 15. 10. 2021, 16:25 (CEST)Odpovědět