Diskuse:První pětiletka (SSSR)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Matěj Orlický v tématu „Neutralita

Neutralita[editovat zdroj]

Z článku vzniklého překladem z ruštiny kouká sovětsko-ruská propaganda z každé věty. Pár poznámek pro ilustraci:

  • Tématem článku by měla být sovětská propaganda. Text o industralizaci SSSR patří do článku Industralizce Sovětského svazu. Pětiletý plán, tedy téma tohoto článku, je papír, kde je napsáno, kolik čeho se má vyrábět v roce 1932. Článek má být o tom, proč ten papír vznikl, co na něm bylo napsáno, jak to bylo (ne)splněno, jak se ten papír prezentoval, co si kdo o něm myslí. A ne o tom, kde se postavila jaká továrna a co se tam vyrábělo.
  • Zvlášť zajímavá je tabulka v článku: Ta, ač bez zdroje, zdá se prezentuje reálná čísla. Paradoxně však neobsahuje ta nereálná čísla obsažené v pětiletém plánu. To myslím pěkně ilustruje, proč píšu o propagandě a míjení se tématem: Namísto toho, aby se popisovalo téma článku se sleduje stejný propagandistický cíl – prezentace úspěchů sovětského průmyslu.
  • Článkem se rovněž nese narativ současné ruské dezinformační propagandy. Pěkná ukázka např. „Z hlediska zahraniční politiky se země nacházela v nepřátelském prostředí.“ Místo encyklopedicky podaných faktů pocit ohrožení [ze Západu]. Celá kapitola Okolnosti je jak z nějaké sovětské učebnice, nic o skutečných relevantních okolnostech jako příčiny ruské zaostalosti, následky občanské války, hospodářství dvacátých let; popsané důvody opuštění NEPu, to je výsměch „po té, co byl Trockij vyloučen… změnil postoj…“.
  • Největší hanebnost s jasnou souvislostí k současnému dění, tedy kapitolu Ukrajina, jsem už smazal.
  • „Dosavadní míra industrializace se zdála být nedostatečná“ – takhle se opravdu encyklopedie nepíše.
  • Encyklopedický styl: pečlivě promyšlený, základem k přijetí řady opatření ekonomické, politické, organizační a ideologické povahy [připomeňme si dutou mluvu sovětský dob], sovětská vláda byla nucena, atd.

--Matěj Orlický (diskuse) 22. 3. 2022, 10:26 (CET)Odpovědět

A klenot největší: Miliony lidí nezištně, téměř holýma rukama, postavily stovky továren, elektráren, tisíce kilometrů železnic, či metro. --Matěj Orlický (diskuse) 22. 3. 2022, 11:21 (CET)Odpovědět