Diskuse:Prst

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Opravil jsem terminologickou nepřesnost, prsty na noze jsou správně odborně prstce **--MiroslavJosef 11:34, 2. 2. 2008 (UTC)

Zajímavosti[editovat zdroj]

Nesouhlasím s odstraněním sekce zajímavosti. Ničemu neškodí a článek dle mého obohacují a spoustu zajímavostí, které se k prstům vážou. Nedokážu si moc dobře představit, že by tado nesourodá skupina šla zakomponovat do článku, proto jsem volil toto řešení. Na druhou stranu se domnívám, že čtenář by mohl tyto zajímavosti uvítat a tak jejich odstranění nepovažuji za příliš šťastné a navrhoval bych navrácení (pokud argumenty pro odstranění mne nepřesvědčí, ze shrnutí mne to nepřesvědčilo) --Chmee2 11:28, 23. 2. 2008 (UTC)

PS: právě se mi donesla informace na TRIVIA, tak jdu studovat a rovnou to dávám i sem, ať můžou případně i další --Chmee2 11:34, 23. 2. 2008 (UTC)
(s EK) Myslím, že obecně je sekce Zajímavosti nevhodná a doporučuje se spíš informace zakomponovat do článku. Často jsou to ale nesourodé informace a dost dobře to nejde. Pak zvláštní sekce má smysl, ne ale s názvem Zajímavosti, ale třeba Další informace, protože do článku nepíšeme informace, které jsou zajímavé, ale důležité. Ze seznamu zajímavostí považuji za důležité tyto:
  • palec má oproti ostatním prstům možnost se pohybovat do všech stran a bez něho by byla lidská ruka nepoužitelná pro uchycení předmětů
  • deset prstů na rukou je důvod, proč lidstvo využívá v matematice desítkovou soustavu.
  • prst je také stará délková jednotka (přesně 1/4 dlaně) - viz prst (jednotka), dlaň (jednotka), loket (délková míra).
1) je v článku
2) jsem doplnil do úvodu
3) je v šabloně jiný význam
Dále, zmínka o Yakuze se mi zdá z globálního pohledu nicotná. Ad prstění: to, že mají prsty v lidské sexualitě důležitou úlohu je pravda, která část lidského těla ale nemá? Ostatní body bych nejraději zapracoval do nějakého (nebodového) odstavce Prst v kultuře apod. --Adam Zivner 11:41, 23. 2. 2008 (UTC)
--Adam Zivner 11:41, 23. 2. 2008 (UTC)
ok, počkám na výsledek a pak případně napíšu svůj názor na výsledek, případně se zkusim EsO. Co píšeš, zní rozumně. --Chmee2 11:46, 23. 2. 2008 (UTC)