Diskuse:Průvodčí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele 85.239.229.32 v tématu „Ze vzpomínek

Ze vzpomínek[editovat zdroj]

Protože jsou to jen vzpomínky, nedoplňuji do hesla přímo:

  • Trolejbusy (např.v Teplicích) byly vybaveny pevným stanovištěm s vydávacím pultem, za nímž sedící průvodčí přijímal peníze a vydával lístky.
  • Průvodčí byli a mnohdy jsou vybaveni speciálními kleštičkami k označování, resp.znehodnocování jízdenek. --P.Starý 17:29, 8. 4. 2008 (UTC) (Zákupák)
Ano, ty trolejbusi si nedovedu představit, ale muselo to být hezké, bylo by to pěkné osvěžení i pro přeplněnou pražskou MHD, kdyby lístky neprodával řidič, nebo třeba jako v Liberci přímo automat v tramvaji, ale nějaká osoba, co by měla v tramvaji (trolejbuse svůj stoleček... ;) Ale pěkné je třeba projet se po Praze historickou linkou 91, která je obsluhována historickou tramvají... A ke kleštičkám, nevím, jestli myslíte ty klasické, co nosili průvodčí ve vlaku a cvakali s nima lístky, ale jestli ano, tak s lítostí pozoruji, že průvodčí ČD nosí pouze razítko...--Jagro 19:54, 8. 4. 2008 (UTC)
... ty kleštičky co mívali průvodčí se odborně nazývají průštipky a na dráze u ČSD existovaly nejméně dva typy, jeden jednodušší dělal jenom dírky do kartónových jízdenek, druhý byl složitější, protože ještě k tomu na jízdenku tisknul datum (ty, ale mívali obvykle jen vlakvedoucí a revizoři či služebně nejstarší průvodčí). Pracoval jsem brigádnicky jako průvodčí osobní přepravy u ČSD dva roky během studia a najezdil jsem asi 22 tisíc kilometrů během 4 měsíců činnosti. **--MiroslavJosef 20:03, 8. 4. 2008 (UTC)

V pražských autobusech a trolejbusech sedával průvodčí vzadu v takové zvláštní budce ("kukani") a prodávali lístky, nastupovalo se zadem a vystupovalo předními dveřmi, ještě si to jako kluk pamatuji. Můj strýc Zdeněk zase dělal průvodčího v pražské tramvaji, takže mám na tuto věc také dost bohaté vzpomínky **--MiroslavJosef 20:03, 8. 4. 2008 (UTC)

Tak jsem text trochu upravil a odstranil zjevné nesmysly, operativně jsem nafotil kleště ze své sbírky. Zatím v textu zůstala věta "Průvodčí ve službě je považován za osobu veřejně činnou ve smyslu všech platných právních norem.", protože nechápu, co znamená. Má-li to znamenat, že průvodčí je "veřejný činitel" (jako třeba policista), tak to samozřejmě není pravda, průvodčí je zaměstnanec jako každý jiný, třeba jako prodavačka. --Cmelak770 20:57, 8. 4. 2008 (UTC)

... no nevím jak je to nyní, kdysi za komunistů to tak bývalo, asi by to chtělo prostudovat příslušnou legislativu a případně text v tomto smyslu upravit - nejsem právník takže to nechci ještě více pokazit ** Zdravím a děkan za tento článek --MiroslavJosef 08:16, 9. 4. 2008 (UTC)

Jsem si jist, že ani za komunistů nebyl průvodčí "veřejným činitelem", naopak po revoluci se o tom na železnici dost mluvilo s tím, že by to bylo dobré zavést, ale nakonec to zůstalo beze změny a nikdo na dráze ji už nepožaduje (zřejmě si uvědomili, že se statutem veřejného činitele jsou spojena nejen práva, ale také povinnosti).--Cmelak770 08:37, 9. 4. 2008 (UTC)

... nejsem právník, takže toto neumím posoudit, v sedmesátých letech, když jsem to já sám osobně dělal, tak to tak opravdu bylo ..., když tak tu větu vyhoďte úplně (ona ta komunistická legislativa byla kdysi také v mnohém pochybná i značně podivná - ale to sem nepatří) ** Pod obrázek jsem doplnil slůvko průštipky, což je správné pojmenování ** Mějte s fajn ** --MiroslavJosef 08:42, 9. 4. 2008 (UTC)

OK, vyhodím to, stejně to není ničím podloženo. --Cmelak770 08:45, 9. 4. 2008 (UTC)

Chybí mi zásadní informace - kdy byli průvodčí v MHD v Praze (nebo i jinde) zrušeni. 85.239.229.32 21. 5. 2016, 22:07 (CEST)Odpovědět