Diskuse:Potopení francouzské floty v Toulonu

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Poznámka k názvu článku[editovat zdroj]

Jako flotila je (v češtině i jiných jazycích) obvykle označována menší taktická formace či seskupení loďstva, anebo uskupení většího počtu menších lodí jednoho typu/účelu. V pŕípadě Toulonu by bylo spíše na místě hovořit o potopení floty, protože daný osud se netýkal jen některé či některých z flotil francouzského středomořského loďstva, ale hlavních jednotek dané floty. ostatně i názvy článků o dané události v jiných jazycích toto reflektují, a nezaměňují flotu s flotilou.--Hon-3s-T (diskuse) 7. 9. 2013, 20:57 (UTC)

Poho, to je jasný, tos mohl změnit rovnou a rozhodně bych se nezlobil:-) --Nadkachna (diskuse) 7. 9. 2013, 21:07 (UTC)
Já raději nejdŕív diskutuju/upozorním a až pak přesouvám/měním, než abych riskoval dlouhé diskuse po předem neoznámené změně, zejména pokud jde o relativní drobnost - v češtině je rozdíl flota/flotila sice většině zájemců o danou oblast pochopitelný, ale asi nikdo z nás ho nemá plně zažitý.--Hon-3s-T (diskuse) 7. 9. 2013, 21:11 (UTC)

Vítězství?[editovat zdroj]

Nejsem si jistý, nakolik to bylo francouzské vítězství. Němci a Italové by pro tyto lodě sotva měli vlastní posádky nebo palivo. Na druhou stranu potopení lodí znemožnilo jejich případný únik ke Spojencům v Africe.--RomanM82 (diskuse) 8. 9. 2013, 09:21 (UTC)

Ahoj, díky za připomínku, však proto v tom infoboxu není napsáno vítězství, nýbrž úspěch (nejspíš spíše v uvozovkách). Samozřejmě všechny ty lodě by využít nemohli, ale některé ano, ostatně část se jich N+I snažili vyzvednout a opravit, takže pro ně jistě svou hodnotu měly. Otázka možného úniku k Africe není jednoznačná věc. Mám k tomu pěkný článek, který tam ještě chci postupně zapracovat. Jistě víš o tom, co se dříve odehrálo v Mers-el-Kebíru, Dakaru a jinde, po tomhle byla řada francouzských námořních důstojníků silně proti jakékoliv spolupráci s Angličany – Jean de Laborde mezi nimi. Francouzi navíc neměli pro únik dostatek paliva, to Němci kupodivu už nějaký čas odmítali přidělit:-) Máš ale pravdu, že tenhle kontext tam určitě patří. --Nadkachna (diskuse) 8. 9. 2013, 09:39 (UTC)