Diskuse:Ponorné čerpadlo

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Myslím, že sem nepatří obecné fyzikální okolnosti čerpání, resp. nasávání při čerpání, a už vůbec ne jakákoliv zmínka o obchodním označení jednoho konkrétního čerpadla jednoho výrobce.--Petr.V 22:37, 27. 5. 2007 (UTC)

Označení "nautila" není obchodní označení (případně není JEN obchodní označení). Pokud jde o fyzikální okolnosti, myslím, že jsou poměrně důležité pro vysvětlení principu ponorného čerpadla. Ale revertovat to nebudu. Váš --Váš Mostly Harmless 08:07, 28. 5. 2007 (UTC)
I podle mého názoru bylo to vysvetleni trochu zamotane. Maximalne je to na jednu vetu. --Postrach 08:17, 28. 5. 2007 (UTC)

Nautila je obchodní jméno konkrétního výrobku tehdejší firmy Sigma. Podobně jako třeba Jubila, to byla rovněž tzv. "ponorka". Nebo třeba Darling. Že se tyto názvy lidově vžily pro obecné pojmenování ponorného čerpadla nebo domácí vodárny je věc jiná, ale neměly by se přeci plést pojmy. Souhlasím, že fyzikální okolnosti jsou důležité,ale měly by přeci být spíše uvedeny někde se souvisejícím heslem. Třeba oběhová čerpadla nebo tak něco. Třeba se k tomu dostanu.--Petr.V 22:04, 30. 5. 2007 (UTC)