Diskuse:Pivní tácek

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

V článku je požadován zdroj na „movitější „štamgasti“ té doby vlastnili džbány opatřené víkem“. Rrračte se podívat do té kategorie na commons. --Kusurija (diskuse) 1. 1. 2014, 13:20 (UTC)

To není požadavek jen na tu část, to je požadavek na celou větu.--Juandev (diskuse) 1. 1. 2014, 14:03 (UTC)
V té větě je vícero informací, která z nich konkrétně se Vám nezdá? Aby bylo podle čeho se orientovat při dohledávání zdroje... Jedná se o souvislost s hmyzem? (je všeobecně známo, že vůně piva láká hmyz, zejména blanokřídlý (vosy) a dvoukřídlý; jsou na tom založeny i lapače hmyzu). Nebo jde o souvislost se slovem „movitější“? Džbánky s víkem bývaly všeobecně zdobnější a také podstatně dražší, než obyčejné... Nebo jde o ještě jinou souvislost? --Kusurija (diskuse) 1. 1. 2014, 14:45 (UTC)

Nejlépe všechny v té větě i celém článku.--Juandev (diskuse) 1. 1. 2014, 14:57 (UTC)

Srozumitelnost[editovat zdroj]

Článek by mohl být pochopitelnější:

  • jak se nazývá česky proces kondenzace?
  • jak souvisí zavádění tácků do doby měření teploty piva a stáčení do lahví?
    • Teplota piva se začala sledovat v souvislosti s objevem vlivu (optimální) teploty na chuťové vlastnosti piva. Jako optimální se považuje kolem 10 °C, což je obvykle méně, než teplota v místě konzumace, čili se uplatní kondenzace vzdušné vlhkosti na chladnějším předmětu, jak odkázáno výše) ...--Kusurija (diskuse) 1. 1. 2014, 17:01 (UTC)
  • čím se dělaly na porcelánové tácky čárky?
    • Voskovou křídou ...--Kusurija (diskuse) 1. 1. 2014, 17:01 (UTC)
      • Nejsem dostatečně starý pamětník, ale matně si vybavuji, že se nepoužívala "vosková křída" (děti tomu říkají voskovky), ale "vosková tužka", tedy stejný voskový materiál, ale uvnitř dřevěné tyčinky, která se ořezávala. Stejný systém donedávna používaly ženy pod názvem "tužka na obočí". Uvedená vosková křída je křehká a navzdory tenkému papírovému obalu špiní prsty. Tentýž materiál uvnitř dřevěného obalu je mnohem odolnější. Uvítám, když někdo znalý uvede tuto věc na pravou míru. --Leotard (diskuse) 2. 1. 2014, 13:02 (UTC)

--Juandev (diskuse) 1. 1. 2014, 14:57 (UTC)

obsah hesla[editovat zdroj]

Mezinárodní odkazy vedou na hesla obsahově obecnější nápojový tácek. Článek by se měl tedy buď přepsat na obecnější podtácek nebo odlinkovat...--Limojoe (diskuse) 1. 1. 2014, 17:27 (UTC)

Pro přejmenování na podtácek mi chybí rozsáhlejší zmínka o porcelánových typech. Tu by bylo vhodné doplnit. Jinak mi vadí spíše ta dřevěná plst. Přečetl jsem si verzi na německé wiki, která tento článek nejspíš inspirovala, ale tam se o dřevěné plsti nic nepíše. Takže nejlépe ozdrojovat. --Leotard (diskuse) 1. 1. 2014, 21:14 (UTC)
Já bych to ponechal. Iw nejsou důvodem pro zobecňování hesla.--Juandev (diskuse) 1. 1. 2014, 22:30 (UTC)
Interwiki má být vždy ekvivalentní, tj. články na jednotlivých verzích by měly obsahově pojednávat o stejné věci. Zobecnění je tedy v pořádku; faktem zůstává, že specifický článek jen pro pivní podtácek zřejmě iw verze nemají, ale takový specifický podtácek je součástí obecného článku, viz např. redir na en wiki Beer coaster. Tedy, ideálním řešením je dopsání.--Kacir 1. 1. 2014, 22:45 (UTC)
Když jsem se podíval pouze na jazyky en, ru, de a fr, tak vidím 3 x pivní tácek a 1 x nápojový. --Jvs 8. 1. 2014, 15:02 (UTC)

Když jsem editoval na Commonsech obrázek v článku (kategorie na Commons), všiml jsem si, že pivních tácků z českého prostředí tam moc není, ačkoliv v Čechách jich je (a zejména bylo) značné množství a asi(?) s pestřejším výběrem, než tam zastoupené převážně německé provenience. Mohl by někdo tento nesoulad alespoň trochu poopravit naládováním obrázků? Díky. --Kusurija (diskuse) 2. 1. 2014, 12:15 (UTC)