Diskuse:Panmiktická populace

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Já jsem v tomhle oboru naprostý laik, takže to neopravím. Ale chci říct, že úvodní odstavec se mi nezdá být správnou encyklopedickou definicí, protože jsem z něj nepochopil, co si mám pod pojmem představit. První věta bezva, ale zbytek odstavce omílá, že jde o nereálný ideální případ, místo aby zkráceně uváděl charakteristické vlastnosti modelu.
-- Egg 16:47, 16. 1. 2005 (UTC)

taky si to myslím
(Bez podpisu 13:55, 30. 3. 2006 194.228.65.11)

Ad Egg: Pojem panmiktická populace může označovat jednak model, jednak populaci, s níž je možno do určité míry podle tohoto modelu pracovat. V úvodu je třeba zmínit obojí. Cinik 12:25, 30. 3. 2006 (UTC)

Nekonečná velikost?[editovat zdroj]

Současné zpracování mi přijde dost zavádějící. Panmixie je celkem jasná složenina, která podle názoru mého, i názorů wikipedie anglické a francouzské, vyjadřuje hlavně neomezené páření v rámci populace. Ani anglická, ani francouzská verze se nijak nerozepisuje o tom, že je potřeba mít nekonečně mnoho jedinců: on totiž takový požadavek nedává smysl. Pro Hardy-Weinberga se to třeba hodí, ale pokud by se panmixie zkoumala ve vztahu genetického driftu, přestane být tahle formulace funkční. (Protože v nekonečně velké populaci genetický drift nenastává.)

Přidávám do hesla žádost o zdroje a pokud se nedostanou, přepíši ho. --Lukax 22. 8. 2009, 09:20 (UTC)