Diskuse:Přepočet hvězda-trojúhelník

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nemělo by tohle být spíš v článku se jménem Trojfázový spotřebič nebo něco podobného? Mít to tady bez toho, aniž bychom tu měli samotné spotřebiče mi nepřijde moc logické (nicméně uznávám, že v jiných oborech je to taky tak). --Miraceti 20:05, 13. 12. 2005 (UTC)

Hodne lidi to bude take hledat pod pojmem "transfigurace". Navic se mi ty vzorce zdaji nejake divne. Jedna strana se tam pocita 2x a jedna je uplne vynechana. Mohl by se na to podivat nejaky elektrotechnik?

Jo, ty vzorce jsou správně. Asi bych to ale také nazval "transfigurace".

Pod názvem Transfigurace už existuje nějaký pahýl o náboženství. Zatím jsem vytvořil přesměrování z Transfigurace (elektřina). Osobně bych se přikláněl k vytvoření symetrického rozcestníku. --Melebius 11. 8. 2009, 19:06 (UTC)
A teď jsem objevil ještě článek Transfigurace (elektrotechnika). Takže o tomto tématu máme články dva… K oběma jsem přidal šablonu {{Sloučit}}, kloním se k finálnímu názvu Transfigurace (elektrotechnika) a k přenesení textu (a hlavně obrázků) z této stránky tam. --Melebius 1. 9. 2009, 04:11 (UTC)
Když jsem se díval do cizojazyčných wikipedií, tak většinou mají toto heslo uvedené jako přepočet (nebo transformace) hvězda-trojúhelník nebo Y/D, případně jako Kennelyho pravidlo. Y/D nebo hvězda-trojúhelník by se tam mělo objevit, protože pak ten termín vystihuje o co jde. Na pojem transfigurace jsem narazil pouze na polské wiki. Transfigurace je obecnější operace než pouhý přepočet hvězda-trojúhelník (i když Y/D transformace je tam základ). Pomocí série přepočtů hvězda-trojúhelník je možné jakoukoli impedanční síť transfigurovat na sério-paralelní spojení (pomocí transfigurace a superpozice se takto dá spočítat libovolný lineární obvod). Transfigurace obvodu ve smyslu přepínání z hvězdy do trojúhelníka např. při rozběhu motoru je má zase trochu jiný význam, protože tohle není metoda výpočtu obvodu, ale metoda používaná při rozběhu třífázových motorů. Takže se kloním k ponechání článku Přepočet hvězda trojúhelník a k přepracování nebo smazání článku Transfigurace (elektrotechnika). --Pteryx 22. 11. 2010, 10:52 (UTC)