Diskuse:Přechodnice

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Doporučuji za první odstavec tento text:

Přechodnice zajišťuje nejen postupnou plynulou změnu křivosti oblouku potřebnou při přechodu z přímé dráhy na kruhový oblouk, ale v úseku přechodnice se obvykle také mění převýšení vnější kolejnice (nebo vnějšího okraje silnice) vůči vnitřní straně oblouku. Pokud si přechodnici představíme jako rovinnou křivku, čili průmět osy železničního (nebo silničního) oblouku do půdorysu oblouku, pak postupný nárůst převýšení vnější strany , řeší křivka zvaná vzestupnice, což je podélná povrchová křivka vedená po vnější kolejnice (vnější straně silnice) v oblouku promítnutá do bokorysu oblouku. Naše dráhy používaly dlouhá léta jako přechodnici kubickou parabolu a vzestupnici lineráně stoupající křivku, tj. přímku (V dnešní době podle nové normy je přechodnice tvořena klotoidou).


Můj komentář proč tuto změnu dělat:

Ne že by to nebylo v hlavním článku už zmíněno. Ten je ale dost dlouhý a teoreticky náročný a obsahuje poměrně dost jiných pojmů. Proto uvedený text považuji za velmi vhodné vložit tam, kam především tematicky patří, a kde jsou uvedny zásadní související informace, pro dobré pochopení problematiky. Ono by to stejně chtělo doplnit názorné obrázky. Bohužel literatura má obrázky značně nepřehledné (ve změti čar zaniká to podstatné).


Zdroje informací

Pokud jde o zdroje, měly by stačit ty z hlavního článku. Je jich tam až dost. To by mělo stačit i pro tuto změnu. Jinak mé další zdroje jsou uvedeny v souvisejícím článku kubická parabola, kde jsou i mé vlastní tabelizované výpočty přechodnic v Excelu. Pokud jde o zdroje k matematickému vysvětlení odvození, zejména o derivacích, a vlastní výpočty tabulek, doporučuji napsat matematika na SPŠE 4 roky, plus matematika na ČVUT 5 let. Železničním modelářstvím se zabývám asi 40 let.

Aleš Trdý ales tečka trdy zavináč volny tečka cz