Diskuse:Příměří

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kategorie Vztahy[editovat zdroj]

Jaký má smysl vkládat do kategorie Vztahy (a když tak mezinárodní vztahy). Státy které mezi sebou válčí asi žádné vztahy mít nebudou... --Wikipedista:BobM d|p 20. 2. 2011, 22:57 (UTC)

Trochu dětinská námitka. Vztah není jen "chodit s někým", to je trochu širší pojem :-) Subjekty, které mezi sebou nemají žádný vztah, spolu neuzavírají smlouv, natož smlouvu o úpravě jejich vzájemného vztahu. Příměří je vztah mezi dvěma stranami. Tedy kromě oblasti práva, do které patří nejběžněji zmiňovaný typ příměří, by článek pochopitelně měl být zařazen též do kategorie obecnějšího pojmu. Mimochodem, příměří není smlouva, ale skutečnost (smluvní vztah), která je tou smlouvou dojednaná, byť i smlouvě o příměří lze metonymicky říkat "příměří".
Mezinárodní příměří patří mezi mezinárodní vztahy, příměří při občanské válce anebo při jakémkoliv jiném sporu jakýchkoli typů subjektů patří zase mezi jiné vztahy. Obecně je příměří vztah. I kdyby to bylo třeba příměří třeba mezi subjekty tripartity. --ŠJů 21. 2. 2011, 02:22 (UTC)