Diskuse:Orlík (hudební skupina)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jsem přesvědčen, že text pochází z pr dílny daniela landy, viz shodné úryvky na www.daniellanda.cz/o-danovi. Kapela jednoznačně zpívala rasistické texty a zde publikované zmínky o "nepochopení" jsou k smíchu. Myslím, že obsah článku by měl vyznít dost odlišně. s pozdravem wasil.

Je to zde uvedeno jako jejich tvrzení, což je zcela v pořádku, myslet si o tom můžeme co chceme; ono by to dělalo jiný dojem, pokud by ta pasáž byla zpracována podrobněji, klidně se toho můžete chopit /ale WP:Věrohodné zdroje/. --Nolanus C E 21:43, 8. 9. 2007 (UTC)
Co je na tom k nepochopení? Písně vznikaly v určité době, jako vymezení proti režimu (ona často citovaná píseň Bílá liga se prokazatelně hrála už v roce 1988, v, pravda, ostřejší verzi přiopilých interpretů) a jako produkt rebelujícího mládí. Není v tom nic rasistického, respektive rozhodně nic prvoplánově rasistického - autor nemůže za publikum, které to přitáhlo o roky později, v jiné době a společenské atmosféře. Ale asi je to k nepochopení v době, která je založena na polit./gender./a jiné/ korektnosti a kde se z uklízeče dělá technik podlahových ploch. Adam 89 23:45, 14. 6. 2008 (UTC)

Informace ohledně založení kapely jsou chybné, resp. velmi nepřesné. Kapela skutečně vznikla transformací z F.A.S. (Fetal Alcohol Syndrome), ale ne v roce 1987, nýbrž na podzim roku 1988. Vzhledem k tomu, že vznikla transformací z jiné kapely, je poněkud hloupé v další větě tvrdit, že ji někdo založil. A navíc to také není správně. Transformace proběhla po příchodu zpěváka - Daniela Landy. Davida Matáska jako druhého kytaristu do skupiny skutečně přivedl Daniel Landa, ale až o nějakou chvíli později (rozhodně až poté, co se společně s Adolfem Vitáčkem a Petrem Štěpánkem domluvili na novém názvu Orlík). Ladislav Ašenbrener

není faschos spíš protisudetská než protifašistická? --Jenda H. 19:03, 9. 7. 2008 (UTC)

Schované části[editovat zdroj]

Jsou schované části dle vašeho názoru nějak encyklopedicky významné? Pokud Nemáte nic proti do dvou měsíců to úplně smažu... --Jenda H. 19. 4. 2010, 10:48 (UTC)

Mažu poukázání na zdroj[editovat zdroj]

/* Charakteristika */

Odstraněno poukázání na zdroj

1) Rasismus: Text "bíla liga, bílá síla" vypovídá myslím si za vše, ne?
2) Když poukazují na ČR obyčeje, není to vlastenectví?
3) "ale s křížem hákovým, jděte do prdele" - tohle potřebuje zdroj, že je to protifašistické? Ale no tak...

Tato kapela byla dost zmatená.

K třetímu bodu: Hákový kříž je symbolem nacismu nikoliv fašismu, taky by to mohlo vyjadřovat pouhou touhu neporušovat zákony ČR a neprovokovat policisty. Záleží kdo si text vykládá. Jinak souhlasím, dodání zdrojů výkladů by sice bylo IMHO lepší, ale hádat se kvůli tomu nebudu.--Jenda H. 18. 7. 2010, 13:39 (UTC)