Diskuse:Občanská válka

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Hmm, s článkem Občanská válka zavítal sem jednou na pole, který pro mě není vlastní, a koukám že asi nebude. Přesto bych od mocenských ideologický rozpory nedělil, protože to vlastně bylo vždy to samé... Jakýkoliv mocenský konflikt byl z určitého hlediska ideologický. --Aktron 15:49, 18. 2. 2006 (UTC)

Dovolím si nesouhlasit. Zatímco u mocenských rozporů může jít jen o spor, který král je lepší, tak u ideologického rozporu jde o souboj o ideologii, což lidé vnímají mnohem citlivěji. V obecné rovině lze říci, že ideologické války jsou mnohem urputnější, krutější a (není-li jedna strana vyhlazena) též dlouhodobější. Je jistě rozdíl mezi motivací, kterou člověku poskytuje otázka: bude se král jmenovat Richard z Yorku nebo Jindřich z Lancasteru a otázka: bude tohle demokratická země, fašistická totalita nebo komunistické peklo? Navíc tu první otázku může vyřešit (ne)šťastná náhoda, tu druhou nikoliv. Cinik 15:57, 18. 2. 2006 (UTC)
Hmm, tak tahle pak ano. Já to bral jenom z pohledu moderní doby, což jsou právě z 90 % ideologické rozpory. --Aktron 16:17, 18. 2. 2006 (UTC)

Trochu svým příspěvkem narážím na uživatele Aktron. Zaprvvé bych určitě oddělil mocenský boj od ideologického. Ale potom je tu ještě jedna hlubší otázka: dá se mocenský boj mezi dvěmi skupinami označovat jako občanská válka? (z hlediska angloamerické akademické literatury NE - má někdo přístup k nějakým rozumným českým zdrojům). Předpokládám, že boj mezi Václavem I. a Přemyslem Otakarem II. nebo mezi rannými Přemyslovci jako občanskou válku nazývat nemůžeme. Už jen kvůli tomu, že středověký svět nezná pojem "občanství" nebo "lidé", tak jak to viděli francouzští revolucionáři. V tom případě nejsou ani Války Růží válkami občanskými. Ptám se proto, že se chystám v průběhu času trochu překopat články vážící se k Válkám Růží, a rád bych, aby byly pojmy kompatibilní. Každopádně první cíl je vyškrtnutí definice "občanská válka". Děkuji za spolupráci. Harry Radar 8. 2. 2009, 17:25 (UTC)