Diskuse:OK

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pokud se ve vaší společnosti objeví nějaký "Angličan z Vysočan", který za každým druhým slovem říká oukej, všechno je very kúl (cool) a very gud (good), smetete jej jedinou otázkou, cože to je vlastně za zkratku - to jeho věčné O.K. neboli oukej...

Upřímně řečeno, stoprocentně si tím nikdo jist není, ale tento výraz se pravděpodobně zrodil po roce 1838 v USA. Tehdy se totiž v Bostonu, v New Yorku a v New Orleansu rozšířila móda zkratek, které byly vytvořeny podle záměrně chybně napsaných slov. A tak jste tehdy mohli slyšet "KY" neboli "know yuse" namísto správného "no use" (= bezúčelně, zbytečně), "KG" neboli "know go" namísto "no go" (= nelze, nejde) a konečně i "OK" neboli "oll korrect" namísto "all correct" (= všechno v pořádku). Většina těchto zkratek s léty zmizela a zbyla jen jediná - O.K.

Jiné vysvětlení: indiáni z kmene Choctaw užívají k souhlasu citoslovce "okeh", které se zalíbilo bílým osadníkům, někde se dočtete, že je to zkratka telegrafického signálu "open key" (= připraven k přijmu), anebo dokonce zkratka výrobce sušenek O. Kendall & Sons či začáteční písmena řeckého slova "ola kala" (= všechno v pořádku).

Raritu vymysleli Němci, když tvrdí, že OK je zkratkou slova Oberkommando. Touto zkratkou prý podepisoval své zprávy německý generál sloužící ve válce za americkou nezávislost.

A konečně existuje legenda, do které si může jméno dosadit každý národ. U Forda v Detroitu prý sloužil Čech, Němec, Francouz, Polák atd. jménem Ota Kouský, Otto Klein atd. Tento skvělý mechanik kontroloval vozy před sjetím z výrobního pásu a žádný vůz neopustil továrnu, dokud jej náš Otík neoznačil svým podpisem, totiž iniciálami O.K.

zdroj: (NE)ROZUM do kapsy, Albatros 2001 -- Motret Nira 14:27, 28. 5. 2008 (UTC)

Už dlouho tu máme výše uvedené vysvětlení k běžnému schvalovacímu "OK", ale v rozcestníku to pořád nemáme. Jakým způsobem by to tam mělo být uvedeno? --Mmh 30. 4. 2009, 17:15 (UTC)

Toto nejrozšířenější použití OK tady opravdu schází. Řešením je samostatný článek, třeba OK (souhlas), obdoba en:Okay. S patřičným odkazem v tomto rozcestníku a s využitím výše uvedených informací. --Ladin 30. 4. 2009, 18:45 (UTC)
Už jsem to napravil i se zdrojem ** Zdravím vespolek --MiroslavJosef 30. 4. 2009, 19:26 (UTC)
Kdyby to bylo tak jednoduché, jak je to vysvětleno nyní, nevzniklo by o vzniku OK desítky teorií viz Where did OKAY come from? a heslo na en.wiki.--Ladin 30. 4. 2009, 19:38 (UTC)
Já anglicky neumím a nehodlám se o to s nikým nikde nijak hádat - mám zdroj a ten jsem doplnil ** Tímto pokládám tuto diskusi za uzavřenou - ostatně celou tuto diskusi pokládám za IMHO zcela zbytečnou - je to vpodstatě zcela jedno jak O.K vlastně vzniklo ... informace ať už ověřená či neověřená jest celkem k ničemu ... ** --MiroslavJosef 30. 4. 2009, 19:59 (UTC)