Diskuse:Německý podzim

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Palu

Pokus o výklad levicový v. levičácký (ultralevicový).

Použít šablonu Dvě verze ve sporu o jediné slovo mi přišlo poněkud přehnané. Navíc v článku, který dlouhodobě netrpí vadami. Tedy jsem slovo po opadnutí vášní v poklidu vrátil zpět. Zvláště, když je řádně opatřeno referencí.

Co mne k tomu vedlo. Mám-li výstižný český jednoslovný termín, nemám důvod nahrazovat jej složeninou. Nic proti skládání slov, ale většinově čeština postupuje jinak. Jsou-li oba výrazy plně spisovné, volím podle svých preferencí.

K předmětu samému. Česká sociální demokracie, jako parlamentní strana, zcela jistě usiluje o lepší příští. Stejně tak RAF, stojící mimo demokratické struktury, má stejný cíl. Nade vší pochybnost obě organizace stojí na levém spektru politického rozlišení. Přesto je rozlišení levičácký/levicový nutné.

Podle SSJČ: levičáctví, -í s. souhrn vlastností toho, kdo (n. co) je levičácký; činnost levičáka (ve význ. 2, 3): anarchistické l.; sklony k l.; Leninova práce "Dětská nemoc l. v komunismu"

Lenina pomíjím, je to dobově podmíněná práce, která se věnuje italským komunistům a jejich odmítnutí vstupu do voleb. Teprve celkové vyznění práce posouvá termín levičáctví do hanlivé podoby.

Je-li termín pravičák v současném chápání vnímán neutrálně, měl by být termín levičák vnímán stejně.--Tomas62 (diskuse) 26. 2. 2016, 00:10 (CET)Odpovědět

Nepoužívejte prosím hanlivá a jinak citově zabarvená slova a hodnocení. Odporuje to principu NPOV. Pokud chcete napsat krajně levicová, napište to citově nezabarveným výrazem, např. "krajně levicová". --Palu (diskuse) 26. 2. 2016, 10:41 (CET)Odpovědět