Diskuse:Náblus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Lukasku v tématu „Náblus či Nábulus?

Náblus či Nábulus?[editovat zdroj]

Poněkud ukvapeně jsem přesunul článek z původního Nábulus na Náblus, protože to je doslovné znění v arabštině i v přepisech do všech jazyků. Ale ukazuje se, že název "Nábulus" je v češtině velmi rozšířený, nevíte někdo, čím to je? Z bible to není, protože název je arabský původem z řeckého Neapolis.--Kohelet (diskuse) 30. 4. 2013, 07:58 (UTC)

Čím to je nevím, ale bych pro ten zažitý, rozšířenější název. --Ladin (diskuse) 1. 5. 2013, 19:48 (UTC)
Jsem proti. Myslím si, že faktická správnost by měla převážit nad chybným úsem českých novinářů.--Kohelet (diskuse) 2. 5. 2013, 10:23 (UTC)
Je otázka, jestli je to něčí špatný převod nebo česká varianta jména, která se prostě lépe vyslovuje. V každém případě je to ale hojně užívaný a očekávaný název, to by mělo mít přednost. Opravovat faktické chyby by se měly jenom pokud neexistují české zdroje, jsou vůbec nějaké k variantě Náblus? Ta užívanější varianta by se v článku v každém případě měla objevit. --Ladin (diskuse) 2. 5. 2013, 12:55 (UTC)
Překvapilo mě, že jste přejmenoval Nábulus na Náblus. Na základě čeho jste změnu provedl? Pokud jste to provedl pouze na základě výslovnosti, pak si myslím, že je to chyba. Nepíšeme Mynchn jen proto, ze Mnichov se Německy vyslovuje Mynchn. Co je to "fakticky správně"? Odmalička slýchám o Izraelsko - Palestinském konfliktu a vždy se hovořilo o Nábulusu, Nábulus je použit i na stránkách ministerstva zahraničí: http://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/blizky_vychod/palestina/index.html. Myslím, že je chyba jen tak inovovat zažité názvy. Pokud si porovnáte vyhledávání v Googlu pro slova Náblus site:.cz a Nábulus site:.cz, vidíte, že Nábulus převažuje nad Náblusem v poměru 3550 : 411. Náblus je použit spíše na zahraničních webech, které možná čerpají překlad právě z Wikipedie. Lukasku (diskuse) 18. 11. 2015, 15:30 (CET)Odpovědět