Diskuse:Miroslav Doležal

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tak nevím, co chtěl autor textu vyjádřit větou "Jednalo se o výrazného herce charakterních rolí, který je znám svojí mimořádně pěknou dikcí a jevištní řečí, jenž se hodila pro recitaci a uměleckou četbu (...)". Pokud je v ní zájmeno "jenž" náležité a vztahuje se k větnému členu "herec", musí za ním následovat tvar "... se hodil". Věta by pak byla jazykově správná, ale stylisticky značně kostrbatá. Mnohem pravděpodobnějším se mi jeví, že autor, neznaje řádně vztažná zájmena, použil chybný tvar místo náležitého "jež", vztahujícího se k větnému členu "řeč". Tak či onak, text nehodný Miroslava Doležala, proslulého svou upřímnou láskou k mateřštině.

Zkuste se podepsat a chyby v pravopisu napravit.--Zákupák 14. 11. 2011, 05:35 (UTC)
Stará známá podlost: oprávněnou kritikou se nezabývat, napadnout jejího autora. Bez dlouhých okolků a bez nezasloužené ohleduplnosti autora prvního odstavce vztažné zájmeno opravuji. 89.177.112.138 6. 7. 2013, 23:17 (UTC)
Zcela nezúčastněně jsem se podíval na zdejší diskusi. Výrazu podlost rozumím, důvodu jeho použítí nikoliv. Poslední větě stejně tak celkem nerozumím... užívání výrazů jako „podlost“ nebo „hrubá jazyková chyba“ kvůli nějakému zájmenu, je rozhodně jev velice nevšední. --Mario7 (diskuse) 6. 7. 2013, 23:39 (UTC)