Diskuse:Milost (teologie)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jistě, je to pahýl a věnuju se pouze křesťanskému významu slova, navíc z protestanského hlediska. Chtěl by to nějakého právníka, aby napsal, co znamená milost z jeho hlediska atd, ale samotné formulace toho co je napsáno jsou povětšinou teologickými pojmy a nepovažuji je za chybné.

Samozřejmě tady chybí literatura, která by v tomhle případě měla být i poměrně obsáhlá. Pokud se toho někdo ujme, budu rád. Já jsem hlavně "zalepoval díry", protože tenhle pojem by na Wikipedii být rozhodně měl... (Při vší úctě k bratřím katolíkům jej považuji za mnohem důležitější, než svátost, biskup, koncil nebo odpustek...) --Martin Šanda 11:40, 4. 2. 2007 (UTC)

Z druhého odstavce jsem se nedozvěděl žádná fakta, pouze to, že si autor myslí, že to katolíci nepochopili. Takhle dodržování NPOV nevypadá. Cinik 15:40, 5. 2. 2007 (UTC)

Jsem si plně vědom toho, že ten článek není neutrální, (je to pahýl) proto jsem sem napsal výše uvedené, ale z pochopitelných důvodů nejsem schopen fundovaně a nezávisle popsat katolický či pravoslavný pohled, tím méně právnický výklad pojmu "milost". Prosím o vyvážení! --Martin Šanda 15:42, 5. 2. 2007 (UTC)
Přepracováno. Snad už je to méně NPOV, než předtím. Když jsem si to po sobě znovu přečetl, uvědomil jsem si, že to bylo opravdu formulováno nešťastně. Hlavně proto, že nebylo rozlišeno středověké, barokní a současné chápání milosti v Katolické církvi. K pravoslavnému pojetí si však netroufám mnoho napsat, protože současný stav v pravoslaví příliš neznám... --Martin Šanda 21:17, 5. 2. 2007 (UTC)

neověřené informace[editovat zdroj]

Já to samozřejmě ozdrojovat můžu, to není problém. Ovšem na to, abych přidal zdroje, které budou nenapadnutelné, (to jest nejlépe přímo na nějaké seriózní studie o středověkém křesťanství a reformaci + závazné katolické směrnice vzešlé z Tridentského koncilu a Druhého vatikánského koncilu potřebuju víc času. To nejsou věci, které by měl člověk běžně v knihovničce...

To, co mám je sice z pera historiků, ale jsou to sekundární, interpretované informace otištěné v populárněji laděných knihách... --Martin Šanda 18:52, 6. 2. 2007 (UTC)