Diskuse:Marie Gabriela Lažanská z Bukové

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Verymcaron v tématu „datum narození

Data života, záliba[editovat zdroj]

Bude potřeba se ještě vypořádat s daty života: kromě data narození 4. března 1695 uváděného ve článku se vyskytuje 1688 či neurčité okolo 1690. I datum úmrtí bude chtít doložit.

Je možné také doplnit cíl pozvednout Manětín jako společenské centrum či zálibu v hraní karet; pro obojí lze dohledat zdroje. --Adam Hauner (diskuse) 14. 2. 2019, 18:37 (CET)Odpovědět

V editaci, která prvně datum 4. března 1695 přidala, se uvádí původ v nalezeném rodném listu hraběnky a náznak, že by o něm mohli vědět na zámku. --Adam Hauner (diskuse) 14. 2. 2019, 18:42 (CET)Odpovědět

Ano, na zámku mamenalezený rodný list. Jediné co není jasné jestli jde o 4. či 7. března kvůli špatně čitelné číslici. S pozdravem David Hanus (průvodce na zámku Manětín ) Verymcaron (diskuse) 22. 7. 2020, 17:27 (CEST)Odpovědět

datum narození[editovat zdroj]

Na zámku Manětín je na vstupním panelu tato informace: Marie Gabriela Lažanská (1691-1758)Houstička (diskuse) 5. 10. 2019, 16:40 (CEST)Odpovědět

Dobrý den, tento panel (pokud myslíte ten v expozici) byl již odebrán. Spekuluje se o 3 datumech narození hraběnky, ale na zámku (pokladna) lze s žádostí a předběžnou domluvou s průvodcem k vidění rodný list hraběnky.

S pozdravem David Hanus (průvodce na zámku Manětín) Verymcaron (diskuse) 22. 7. 2020, 17:31 (CEST)Odpovědět

Data života[editovat zdroj]

Velmi rád bych přispěl do debaty o datech narození, křtu, úmrtí a pohřbu Marie Gabriely Lažanské z Bukové, které se na této stránce objevují. V odborných kruzích byla totiž tato otázka již dávno vyřešena.

Dlouhou dobu se nevědělo, kdy se hraběnka Lažanská narodila. Spekulovalo se nad řadou dat, ale v roce 2013 jsem objevil v rodinném archivu Lažanských úředně ověřený opis z matriky křtů u sv. Štěpána ve Vídni, ve kterém se uvádí, že 4. března 1695 byla pokřtěna Marie Gabriela Josefa Polyxena Jana Františka Valentina Tadea Inocencie Černínová z Chudenic, dcera Tomáše Zachea Černína a jeho ženy Zuzany Terezie. Pracoval jsem s těmito "tvrdými" daty jako s hotovou věcí a dále nepátral po jejich relevantnosti. Dokonce jsem na zámek v Manětíně hrdě přinesl kopii křestního listu, jako velké hurá. Zřejmě je to ta kopie, o které se zde tak vítězoslavně píše. Jásal jsem ale předčasně. Na výroční konferenci v Plaském klášteře v roce 2015 doc. Zdeněk Hojda, můj školitel, vznesl oprávněné obavy o správnosti tohoto sdělení. Pokud by totiž rok 1695 odpovídal pravdě, Marie Gabriela by se vdávala ve 12 letech a ve 14 porodila prvního potomka. Zcela správně podotkl, že dle tehdejších zákonů by to nebylo možné. Provedl proto vlastní výzkum a hle, v matrice křtů u sv. Štěpána našel ještě jeden zápis. Dne 24. dubna 1691 tam byla pokřtěna Marie Gabriela Františka Josefa Anna Tadea Inocencie Valentina Johana Fortunata Černínová z Chudenich, dcera Tomáše Zachea Černína a jeho ženy Zuzany Renaty. Usoudil, že zápis z roku 1695 náleží mladší sestře Marie Gabriely, Marii Josefě, provdané Küniglové. Jména obou dívek jsou skutečně nadmíru podobná a zmátla i rodopisce z počátku 20. století, kteří pro Terezii Seilern-Lažanskou zpracovávali genealogické vývody předků. Jde ale skutečně o chybu v úsudku.

Tezi doc. Hojdy jsem v disertaci také potvrdil. V dobových pramenech, jež se mi později dostaly do rukou, jsem si totiž všiml několika zásadních informací. Za prvé, v partikulárních účtech panství Manětín se vykazovaly útraty za oslavy hraběnčiných narozenin vždy 23. dubna. Největší český barokní genealog a Gabrielin současník Wunschwitz klade její narození také do 23. dubna. Konečně i matrika zesnulých v Manětíně sděluje, že Lažanská byla pochována ve stáří 67 let a 3 měsíců (23. července 1758). Máme zde tedy hned tři důkazy o tom, že záznam v matrice sv. Štěpána ve Vídni z 24. dubna 1691 náleží manětínské Marii Gabriele Lažanské, která se o den dříve narodila a tento den slavila jako rodný.

K termínu smrti třeba podotknout, že hraběnka nezemřela 23. července, jak se zde stále někdo snaží opravovat, ale 21. července. Jak praví manětínská matrika zemřelých. Dne 23. července, tedy o dva dny později. Byla pouze pochována.

Veškeré tyto záležitosti jsou dohledatelné v citovaných pramenech, tj. v matrikách a odborných publikacích založených na studiu primárních pramenů, jejichž pečlivé pročtení doporučuji všem, kteří se budou příště rozhodovat o editaci dat nebo jmen.

S pozdravem a přáním mnoho štěstí ve studiu

PhDr. Jan Štěpánek, Ph.D., autor disertační práce o rodu Lažanských z Bukové -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) ‎212.79.110.110 (diskuse)