Diskuse:Maiar

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nikde neni psano, ze Balrogove byli Maiar. Jedina zminka o vztahu Balrogu k Melkorovi je, ze Gothmog je syn Melkora. Pricemz dcera Melian Luthien Tinuviel rovnez nebyla ze stavu Maia, i kdyz byla dcerou jedne prislusnice tohoto radu. Vychazim ze vsech konceptu a zapisku Tolkienovych dostupne verejnosti. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 89.24.127.196 (diskuse)

Cituji ze Silmarillionu (na konci Valaquenty): „Mnozí z Maiar byli totiž ve dnech jeho velikosti přilákáni jeho nádherou a zůstali mu věrní i v zatmění; jiné pak strhl do svých služeb lhaním a zrádnými dary. Strašliví mezi těmito duchy byli Valaraukar, ohnivé metly, kteří se ve Středozemi nezývají balrogové, démoni děsu.“ --Ids hromadka 15. 2. 2009, 09:13 (UTC)
Koncept dětí Maiar a Valar, obsažený v Knize ztracených příběhů, Tolkien v pozdějších publikovaných verzích své mytologie (tedy v Silmarillionu) zcela opustil. --Beren 15. 2. 2009, 19:40 (UTC)

Zlatěnka[editovat zdroj]

Považuji za nepravděpodobné, že by Zlatěnka byla Maia. Je nazývána "dcerou Řeky". Řeky jsou součástí světa, zatímco Maiar byli všichni stvořeni ještě před stvořením světa. Tolkien se k původu těchto bytostí za svého života nechtěl vyjádřit, takže jej můžeme vklidu považovat za "neznámý". Na druhou stranu je pravda, že možnost, že Zlatěnka byla Maia, nelze vyloučit. --Ids hromadka 1. 5. 2009, 07:11 (UTC)