Diskuse:Lymfatická masáž

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pane Packo, když jsem byl nedávno na setkání v Knihovně, vaši kolegové říkali, že ve Wikipedii chybí zdroje, odkud se čerpalo. Takže když jsem částečně přeformuloval text z jednoho webu své známé, která se zabývá dlouhá léta masážemi (a nedávno mi vykládala, jak se lymfatické masáže dělají), tak jsou ho uvedl jako reference. Ohrazuji se proti tomu, že text připomíná reklamní článek. Takový článek vypadá jinak. Svojí velikostí určitě předčí např. článek Aroma masáž, který stojí za prd, a který nikdo nerozšíří, neboť žádné oficiální zdroje k těmto masážím prostě nejsou. --LiborX 10. 2. 2010, 23:57 (UTC)

Vzhledem k tomu, že ten web je uvozen sloganem "Dopřejte si také Vy moje špičkové masáže" a doplněn ceníkem, o reklamní médium se zjevně jedná. Packa se nezmiňoval o Vašem článku, ale o tom webu, který je uveden jako reference. Pro ověření by to chtělo odkaz nějaké nezávislé studie, které by tvrzení v článku dokládaly. --Postrach 11. 2. 2010, 00:20 (UTC)
Postrachu, Packa to uvedl dosti jasně: "Takto to dost připomíná propagační článek". I když můj obor je zcela jiný, prošel jsem před časem takový malý masérský kurz, abych věděl o čem to je (doma masíruji partnerku). Jen mi to připadá tady ve Wikipedii takové na hlavu postavené - od koho jiného bych měl získat fundované informace než od lidí, kteří se tím dlouhá léta profesionálně zabývají. Na řadě komerčních webů jsou uvedeny fundované informace, které firmy zveřejňují právě proto, že daným oborů rozumějí. Až se k tomu dostanu, pochopitelně doplním text také o další nezávislé odkazy. -- LiborX 11. 2. 2010, 00:55 (UTC)

Máte pravdu - přečetl jsem Packovo vyjádření nepozorně. Ale podívejte se , co je to wp:propagační článek - "autor píše sám o sobě, o svých blízkých, své hudební skupině, vlastní nově založené firmě nebo jejích produktech a službách, své střední škole nebo pod vlivem nadšení ze svého oblíbeného tématu, myšlenky a podobně" Článek by měl neutrálně sdělit názory na danou věc, podložené odkazy na (pokud možno nezávisloi) litreraturu, v níž jsou ty názory prezentovány. Pokud se ptáte, od koho jiného byste měl získat informace, tak to jsou odborné publikace, pokud možno třetích stran. Pokud využijete pouze informace těch, kteří tyto masáže propagují, měl byste napsat do článku, že se jedná o informace od propagátorů metody. Osobně by mne tyřeba zajímalo, jakým způsobem se měřila rychlost metabolismu nebo míra imunity před a po masážích a kdo ji nezávisle měřil, podobně by mne zajímal odkaz na nějakou studii potvrzující změnu koncentrace toxinů. Trochu mne zarazilo i to, že má pomoci při menstruačních bolestech, ale menstruace je zároveň kontraindikací. --Postrach 11. 2. 2010, 09:10 (UTC)


Tak tohle je zralé na hodně radikální zásah. Propagace jako vyšitá (ten odkaz nemá na Wiki co pohledávat, obvykle se takové věci mažou jako spam), formulace jsou hrubě POV - tak například většinu údajných účinků se nikdy nepodařilo objektivně prokázat. Ani bych nepřemýšlel nad tím jestli to je nebo není propagační článek - v této formě to jednoznačně je propagační článek--Formol 11. 2. 2010, 20:07 (UTC)

Svůj článek mažu --LiborX 11. 2. 2010, 21:19 (UTC)

Článek není Váš, viz WP:Vlastnění článků, takže jsem váš výmaz revertoval. --Harold 11. 2. 2010, 22:10 (UTC)