Diskuse:Lilú

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nevím, nakolik je vhodné uvádět překlad "upír" u biblického termínu Lilith. V Bibli se objevuje (pookud vím) jednou (Iza 34,14) a český překlad upír se mi nezdá dvakrát výstižný (i když se v ekum. překladu nachází). Viz kralický překlad: "noční přeluda", King James Version: "screech owl". Osobně bych se klonil spíš tento termín nepřekládat a nechat tam prostě Lilit právě pro spojistost s mimobiblickou mytologií. Tak se k překladu staví např. New Revised Standard Version. --Ansgar 11:36, 14. 4. 2005 (UTC)

Já jsem tady provedl malé hlasování - newikipedistů a Ti se klonili uvést to tam, pokud myslíte, že to vhodné není, tak to smažeme, nebo mě teď napadlo "někdy bývá nepřesně překládáno jako upír". Tady mne psvedcují, že jí tak mají lidé zaregistrovánu, neboť to bylo v nějaké PC hře, nevím hru neznám a nikdo tady neví název. Abych to shrnul, pokud se Vám nelíbí ani termín mnou navrhovaný, tak to tam smažte. Vrba 12:07, 14. 4. 2005 (UTC)

Že se vyskytuje v Bibli, to je dobré uvést, že to v "oficielním překladu" zní "upír", je taky pravda. A nechci být nějakým osamělým bojovníkem za vlastní vrtochy. Šlo by tam dát něco jako "bývá překládáno jako upír, démon apod.", - jen aby se tím naznačila obecnost a nejasnost tohoto termínu? Když se řekne upír, má to v češtině celkem jasnou podobu, daleko jasnější, než Lilith v Iz 34. Nevím, zda znali "naše upíry" už tehdy a tam - ale nevylučuji to. Dík, --Ansgar 12:24, 14. 4. 2005 (UTC)

Já to nechám na Vás, mě na tom tak nesejde :-)), já tady mám nástin článku o upírech a mám jí tam uvedenou a tam to chci trochu rozvést. Vrba 12:51, 14. 4. 2005 (UTC)

Na článek o upírech se těším, tu Lilith v tomto článku jdu lehce pozměnit... Dík, --Ansgar 12:55, 14. 4. 2005 (UTC)

Jenom poznámka (kterou jsem napsal i do článku o upírech): v některých dílech o upírech je Lilith označena jako první upír. Na druhou stranu, četl jsem i knihy kde je označena jako démon, takže "což se překládá jako" považuji za rozumné řešení. -- Hkmaly 16:39, 28. 1. 2006 (UTC)