Diskuse:Liberalismus na Slovensku

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Drobné upozornenia k veľkým nepresnostiam:

Vo všeobecnosti je nutné povedať, že s liberalizmom je to na Slovensku veľmi slabé. Nesprávne údaje:

  • Medzi liberálne strany počítate aj ANO. Strana je liberálna len svojimi slovami. Strana vznikla po uskutočnení prieskumu verejnej mienky, ktorý ukázal, že v tomto smere existuje priestor a možnosť presadiť sa. ANO často hlasovala proti liberalizujúcim zákonom a často protiliberálne zákony presadzuje (napr. zákon o obchodných reťazcoch, vyvlastňovanie pozemkov pre automobilku KIA (minister hospodárstva Pavol Rusko, zároveň predseda ANO, štátne dotácie súkromným spoločnostiam, atď). Veľa členov dnešnej ANO bolo členmi strany SOP, ktorá sa charakterizovala ako ľavicová.
  • Nezávislá maďarská iniciatíva je strana, na ktorú by si na Slovensku nikto nespomenul. Dnes je v SMK (Strana maďarskej koalície) - do ktorej sa spojila napríklad s Maďarským kresťanskodemokratickým hnutím - má však veľmi slabé slovo. Zo známejších politikov SMK je liberálom len jeden z nich. Inak strana razí skôr politiku blízku kresťanskodemokratickým hnutiam. SMK možno zároveň niekedy považovať za stranu vidieka. Presadzuje vysoké dotácie poľnohospodárom, najmä pre pôvod svojich voličov (poľnohospodársky juh Slovenska)
  • V článku stojí: Disidenti z Hnutí za demokratické slovensko (HZDS) odešli do Aliance demokratů Slovenké republiky. Preboha, disidenti z HZDS? Toto je dúfam skôr na pobavenie, len to treba označiť aj smajlíkom.
  • SDKÚ sa skladá najmä z odídencov z dvoch strán: Demokratická únia a Kresťanskodemokratické hnutie. DÚ sama seba označovala za liberálnu, avšak nebola takou. Medzi členmi pochádzajúcimi z kresťanskej strany a z liberálnej strany sa neobjavujú žiadne konflikty. Strana bola skôr liberálnou len na papieri.

Celý tento článok by som odporúčal zmazať. Jednak ho česká Wiki určite nepotrebuje. A po druhé, je nepresný.