Diskuse:Legenda

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Doplňky[editovat zdroj]

Kýsi anonym vložil do seznamu legend dvě položky, žel plné chyb a zcela mimo formát. Revertoval jsem, ale doplňky přenáším sem, aby je někdo mohl po úpravě a překontrolování případně vložit:

latinsky psaná cyrilometodějská legenda je legenda kardinála Lva z Ostie. Ten se snaží o sblížení byzancké a římské církevní tradice.

Gumpoldova legenda : Crescende fide, Když se šířila víra. Legenda o svatém Václavu, vznikla v řezně na přání císaře Oty II, patrně kolem roku 980. Jejím autorem je biskup Gumpold.

--Mmh 16. 5. 2009, 16:48 (UTC)

Interwiki[editovat zdroj]

Nejsem si stoprocentně jistý, ale myslím si, že místní interwiki by mělo být přesunuto na stránku o pověstech. Když se podíváte na článek Legend na anglické wikipedii, tak zjistíte, že pojednává o tom, čemu mi běžně říkáme pověsti. IMHO angličtina žánr legendy a žánr pověsti vnímá jako jeden pojem (což není nic neobvyklého - národní žánrosloví se vždy trochu odlišuje a 100% kompatibilita neexistuje). Myslím si, že zdejší interwiki by se měla přesunout na stránku pověst, na obou stránkách na problematiku upozornit a zdejší nechat bez ní, protože ekvivalent není. --ThomasMorta 16. 11. 2009, 03:12 (UTC)

Omlouvám se za drobnou nepřesnost - ekvivalenty jsou, jedná se - odkazovala se na ně hagiografie. --ThomasMorta 16. 11. 2009, 03:36 (UTC)

Návrh na sloučení[editovat zdroj]

Když si přečtete obsah, zjsitíte, že Hagiografie je řecky a legenda latinsky, jinak je to totéž. V češtině je (alespoň z hlediska literárního žánrosloví, nevím jak z hlediska církevního) obvyklejší označení legenda, proto navrhuji zakomponovat sem. --ThomasMorta 16. 11. 2009, 03:36 (UTC)

Hagiografie[editovat zdroj]

Hagiografie není označení pro legendu, ale pro soubor legend vztahujících se k jednomu světci a všech dalších dokumentůl k němu. Například Hagiografie sv. Václava obsahuje 12 rukopisů legend, z toho 9 v latině a 3 ve staroslověnštině.