Diskuse:Kyselina fulminová

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele TheTortoiseG

Prosím vysvětlit rozdíl mezi kyselinou fulminovou a kyselinou kyanatou (viz stránka Isomerie).

Není to nijak složité a doufám, že to bude z mého popisu srozumitelné ;). Nelíbí se mi ale, že tu je v tom celkem bordel a děkuju za upozornění, nějak jsem si sám nevšiml, že je to tu špatně ;).
Kyselina kyanatá má vzoreček HOCN (jednoduchá vazba mezi H a O, jednoduchá vazba mezi O a C a trojná vazba mezi C a N), vodík je vázaný na kyslíku, sama kyselina není moc stabilní, ale existuje a o hodně významější jsou její soli, které jsou už o poznání stabilnější.
Kyselina izokyanatá, která má vzorec HNCO (jednoduchá vazba mezi H a N, dvojná vazba mezi N a C a dvojná vazba mezi C a O), tu lze také připravit samotnou a její soli jsou také stabilní.
Kyselina fulminová neboli třaskavá se vzorcem HCNO (jednoduchá vazba mezi H a C, trojná vazba mezi C a N a jednoduchá vazba mezi N a O) a jak už název napovídá, tak není nijak stabilní a ona sama i její soli se rozkládají explozivně, stabilní je pokud si pamatuju jen v chladných a zředěných roztocích a i tak je citlivá na náraz.
Až budu doma, tak se podívám pořádně do knížek a něco málo ke všem napíšu, ať je jasno, že se jedná a 3 různé látky a nelze je takhle zaměňovat. Bohužel uznávám, že je to tu napsáno hodně zmatečně a člověka to může velmi zmást a dostává tak milné informace. Ještě jednou díky za upozornění :). S pozdravem -- Ondřej Mangl (CheMistЯ) 30. 11. 2011, 23:09 (UTC)
Tak jsem pohledal, co bylo potřeba a doufám, že nyní je v článcích všechno v pořádku, jak má být ;). Se stabilitou jednotlivých kyselin v první odpovědi jsem se mýlil, ale v článcích je to nyní správně. Ještě jednou tedy děkuji za upozornění :) -- Ondřej Mangl (CheMistЯ) 2. 12. 2011, 19:33 (UTC)

Jestli se nepletu, je kyselina fulminová (neboli třaskavá) v českém názvosloví upravená a ve skutečnosti se jedná o látku se vzorečkem HONC. --TheTortoiseG (diskuse) 29. 5. 2019, 22:09 (CEST)Odpovědět