Diskuse:Kouřim

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Na cestovani.idnes.cz vyšel článek, který se podstatně shoduje se zdejším. Diskutující včetně mě tam zpochybnili některá tvrzení:

  • Bylo by dobré doložit, zda se opravdu železnice (rozuměj nejstarší železnice) vyhnuly Kouřimi vinou zdejších. Proč by projektant Ing. Perner měl hnát železnici do kopců? Měl dokonce zpracovanou variantu ještě severnější, kde jde dráha severně od Českého Brodu. To je doloženo, plány byly vystaveny v pražském Městském muzeu při výročí 150 let.
  • Pojem "astronomický střed Evropy" nikdo neznal, dokud s ním nepřišli Kouřimští(?). Tvrzení o pravém slunečním čase bylo zcela mylné. Pravý sluneční čas je prostě čas, který měří sluneční hodiny. Tam, kde zrovna stojíte. Je pravda, že 15. poledník nějak určuje čas, kterým se tady řídíme, ale 50. rovnoběžka nemá s měřením času nic společného. --Uacs495 3. 1. 2010, 14:56 (UTC)

Upravil jsem podle diskuse, ale článek je stále velmi nevyvážený, hlavně v historii, a příliš dlouhý odstavec o mlýnech by se asi měl vyvést do samost. článku.--Sokoljan (diskuse) 30. 4. 2013, 12:10 (UTC)

Václav I. a rok 1260?[editovat zdroj]

V textu je následující anachronismus, něco je špatně: Dnešní Kouřim, kdysi jedno z nejvýznamnějších královských měst v Čechách, byla založena kolem roku 1260 patrně králem Václavem I. Václav I. zemřel 1253. Něco je špatně, jak jsem již psal. Jirka