Diskuse:Kotelská vrchovina

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

V hesle Děvín je uvedená výška 421 m., znovu jsem se díval i na mapu KČT 15. Tady v hesle vrchoviny je uvedeno 435. Je-li to správné zde, pak prosím se zdroji opravit i heslo Děvín. Uvažuji, zda nevyčlenit kvůli rozdílným infoboxům zvlášť hrad a kopec.--Zákupák (diskuse) 30. 6. 2013, 14:28 (UTC)

Opět jsou rozdíly v různých mapách. Mapy.cz uvádějí 421 a vychází to i podle vrstevnic. Topo Czech uvádí 435 a vychází to i podle vrstevnic. Mapa ČÚZK raději neuvádí nic. V Demkově knize je 435. Já jsem na Děvínu ještě nebyl. Na mapách je symbol hradu mimo vrchol kopce. Není možné, že ten hrad je opravdu o těch 14 metrů níže než vrchol kopce? Ani z fotek se Děvín nejeví o 30 m nižší než vedlejší Špičák. Takže já jsem spíše pro 435. Kopec Děvín by chtěl opravdu vyčlenit, a při tom tam dodat tuto výšku a další informace (např. kopec není jen pískovcový, ale i vulkanický – polzenit). Bohaté informace nejen o něm má Demkův Zeměpisný lexikon ČR: Hory a nížiny, ze kterého já čerpám. Na netu je oskenovaná verze této knihy. Btw. mám rozepsané oba Jelení vrchy. --LaSo (diskuse) 30. 6. 2013, 16:22 (UTC)
Několikrát jsem v jiných heslech napsal oba údaje a ke každému z nich jiné zdroje. Přece to nebudeme řešit, ztrácet tím čas. Oni, autoři map a dalších písemností opisují jeden od druhého. Já byl na hradě 2x, je nejvýš. Třeba někdo udává výšku i s původní výškou pobořeného hradu, nebo opisuje sousední Hamerský Špičák. Až tam pojedu potřetí (příští rok naplánuju výlet s turisty), vyfotím si cedulky, ukazatele na patě kopce a ty popisné tabule PP zblízka. Já to sem napsal jen že jsem si toho rozdílu všiml, časem to vyřešíme. Toho Demka v českolipské knihovně bohužel nemají.--Zákupák (diskuse) 30. 6. 2013, 18:03 (UTC)