Diskuse:Kostel svatého Jakuba (Chvojen)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kolego,

proč jsi požadoval přesun stránky „Kostel svatého Filipa a Jakuba (Chvojen)“ na stránku „Kostel svatého Jakuba (Chvojen)“? Pro původní pojmenování hovoří stránky http://www.chvojen.eu/o-nas/ či http://www.chvojen.cz/

--Jan Polák 30. 11. 2011, 20:21 (UTC)

Nerad se vměšuji, ale z mého pohledu je směrodatné to, co je uvedeno zde, tj. kostel sv. Jakuba. Nebráním se však diskusi o tom, že tam můžou mít chybu, ale to by pak chtělo konzultovat třeba s vikariátním stavebním technikem apod. Hezký večer přeje Fagnes 30. 11. 2011, 20:32 (UTC)

Správné patrocinium sv. Jakuba jsem kostelu přiřadil na základě samotné církevní evidence - to je směrodatné. Viz např. Catalogus venerabilis cleri ... pro Anno Domini MCMXXXV, Pragae 1935, s. 134; Catalogus cleri archidioeseos Pragensis Anno Domini MCMXLVIII, Pragae 1948, s. 77. I v Soupisu památek z roku 1977, sv. 1, s. 555 je Svatý Jakub. Na ty dvě stránky, které cituješ, jsem vzhledem k jejich jazykové a obsahové stránce raději ani neodkazoval, ale pro měza mě... --Gortyna 1. 12. 2011, 07:43 (UTC)

Označení „bez Filipa“ podporuje i podoba, v jaké je kostel uveden v knize „Umělecké památky Čech“ od Emanuela Pocha (snad to skloňuji správně), kde je taktéž uvedeno „Kostel svatého Jakuba“.

Na radu kolegy Fagnese jsem kontaktoval benešovskou farnost a dozvěděl jsem se od nich (z mailu tamního pátera Gustava Sikory) „Podle arcidiecézního katalogu je to sv. Jakub, stejně v úředních dokladech, kde jsou uvedené také dřívější způsoby psáni. Já také občas slyším Jakuba Filip, ale to spíš p. Potůček si přidává.“ Takže je to opravdu asi bez Filipa.--Jan Polák 2. 12. 2011, 14:59 (UTC)
Ono totiž zasvěcení sv. Filipu a Jakubovi je dost časté, což je možná dáno i tím, že oba světci (apoštol sv. Filip a sv. Jakub Menší) mají svátek ve stejný den. Takže to možná někoho popletlo (všude měli filipojakubskou pouť, takže proč ve Chvojnu jenom jakubskou, žejo). Podobně je časté zasvěcení sv. Petru a Pavlu. Hezký den přeje Fagnes 2. 12. 2011, 15:39 (UTC)

Ten Soupis památek z roku 1977, který cituju, to je právě ten Poche. Akorát to není autor, jen vědecký redaktor. Jsem rád, že na to máte oba stejný názor.--Gortyna 2. 12. 2011, 16:57 (UTC)

Kolegové, co tuto disputaci přesunout na stránku chvojeneckého kostela? --Jan Polák 3. 12. 2011, 14:44 (UTC)
To je pravda, už je to tu. Já o tom už ale diskutovat nebudu ze dvou důvodů. Když se napíše, že "podle některých zdrojů" to je filipojakubské zasvěcení a odkáže se na výmysly pana Potůčka, pak to nemá s kvalifikovanou encyklopedickou prací nic společného. Druhý důvod je ten, že tohle není můj region a nebudu se do něj nikomu míchat. Heslu by zejména prospělo, kdyby kostel někdo nafotil za dobrého světla a nahradil ty moje fotky. Dal jsem je tam jen proto, že na wikimediích jiné nebyly. Ale byl to pro mě zážitek, vidět ten kostel za mlhavého dne.--Gortyna 3. 12. 2011, 17:00 (UTC)