Diskuse:Kostel Božího Těla (Guty)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 měsíci od uživatele Mike Rosoft v tématu „Zrušení kulturní památky

Slovní hříčka[editovat zdroj]

Nevím, odkud máte informaci, že slovní hříčka zjedli/z jedli se vztahuje ke kostelu v Gutech. Vždy jsem ji slyšel v souvislosti s kostelem na Prašivé. --Qasinka 14. 12. 2010, 10:56 (UTC)

No víte, já jsem z Oldřichovic, hned vedle, a vždycky se říklalo "v Gutach Kościoł zjedli", ale uznávám i tu Prašivou-staříček byli z Pražma a tam jsem to tež slyšel. --Werlik 24. 1. 2011, 22:24 (UTC)

Zrušení kulturní památky[editovat zdroj]

Článek tvrdí:

Památková ochrana byla následně v roce 2022 zrušena. [1]

To zdá se není pravda; podle [2] a [3] je kostel nadále chráněn jako nemovitá kulturní památka. Zrušena byla ochrana těch věcí z mobiliáře, které byly při požáru buď zcela zničeny, nebo znehodnoceny natolik, že je jejich památková ochrana bezpředmětná. (Podle zákona se nevede řízení o zrušení památkové ochrany u věcí, které již neexistují; pouze se oznámí její zánik a ministerstvo dotyčnou věc vyškrtne ze seznamu kulturních památek z moci úřední.) Naopak katolická církev vzala návrh na zrušení památkové ochrany kostela (jako nemovité památky) zpět. Viz [4]. - Mike Rosoft (diskuse) 17. 12. 2023, 21:39 (CET)Odpovědět