Diskuse:Kečuánština

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Klasifikace[editovat zdroj]

Vážení kolegové, nevím, kde to žijeme, že někoho napadne klasifikovat jazyk jako "indiánský jazyk"! To bychom mohli i češtinu klasifikovat jako "evropský jazyk"! --Kirk 11:46, 5. 11. 2005 (UTC)

přesun z Wikipedista diskuse:Li-sung

Jazyková klasifikace[editovat zdroj]

Vážený kolego. Dost by mě zajímalo, kde to žijeme, že vzdělaného člověka napadne napsat do kolonky "klasifikace" u kečuánštiny "Jihoamerické jazyky". Nevím, jestli se mám smát či brečet, ale přijde mi to podobně stupidní, jako kdyby někdo klasifikova češtinu jako součást neexistující skupiny "evropské jazyky". --Kirk 12:32, 5. 11. 2005 (UTC)

Těší mě, že mě označujete za vzdělaného člověka. Jelikož v této oblasti exotických jazyků se vůbec nevyznám vycházel jsem z článku Seznam jazyků a jazykových rodin kde takovéto zařazení je a používá se i jinde: http://www.zemepis.com/jazyky.php http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=fond_Priloha_Y.htm http://ufal.mff.cuni.cz/jazz/PML/skladiste/iso-639.htm . --Li-sung 12:45, 5. 11. 2005 (UTC)

Podle http://www.ethnologue.com/home.asp představuje kečuánština samostatnou skupinu, kterou někteří kontroverzně řadí ještě ke Kečumaránským jazykům --Kirk 12:51, 5. 11. 2005 (UTC)

Myslím že z jazykového hlediska se asi jedná o samostatnou rodinu, leč takových je velké množství proto jsou ještě geografické nadskupiny. tedy Jihoamerické jazyky. --Li-sung 13:02, 5. 11. 2005 (UTC)

Pane kolego, dříve jsme kečuánštinu opravdu řadili ke kečumaránským jazykům, ale já jsem již dříve poukazoval na to, že o tomhle členění nic nevím, tak pokud jste takový odborník tak to prosím opravte! --Juan de Vojníkov 13:17, 5. 11. 2005 (UTC)

Li-sung: v téhle klasifikaci jde snad především o jazykovou klasifikaci. To už bychom mohli za jihoamerický jazyk označit taky španělštinu, jen proto, že se jí zde také hovoří. Nemám nic proti tomu, aby se udělala geografická kategorie nazvaná třeba "Jihoamerické jazyky" nebo "andské jazyky" atd...--Kirk 13:40, 5. 11. 2005 (UTC)

Juan: Vážený kolego. Na tom odstavci nevidím nic špatného. Spíš mě zaráží jistá kolonka v infoboxu. Takže zaprvé - žádná jazyková rodina "Indiánské jazyky", kterou jste tam doplnil vy, ani neexistuje, a za druhé - každá skupina se nějak člení. --Kirk 13:40, 5. 11. 2005 (UTC)

Kirk: to jste byl právě moc rychlý ve čtení. Jsem chtěl z někým probrat, že na kategorii jazyky, jsou subkategorie Indiánské jazyky, což je sice hezké, ale spíše by jsme potřebovali tam hodit rodinu. Nějak mi to nefungovalo tak jsem to řešil na technické podpoře no a bylo to. --Juan de Vojníkov 13:49, 5. 11. 2005 (UTC)