Diskuse:Katolická akce (státní)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

vznika a činnost orgánů KA[editovat zdroj]

Znovu jsem odstranil část věty, kde se praví, že "Nižší organizace často vůbec nevznikly". Věřím tomu, že autor změny na nějakém webu (spíše než v knize) takovou informaci našel, a taky vím, že wikipedie nepřeje poznatkům vlastního výzkumu, nicméně podle mých poznatků, které se omezují na olomoucký a gottwaldovský kraj (podle mého názoru nejkatoličtější regiony v českých zemích) byly výbory KA ustaveny ve všech okresech, což bylo mimo jiné dáno tím, že ve vedení těchto výborů byli převážně katoličtí komunisté. Jiná věc je, že pro následnou neúčast lidovců (ať otevřeným odmítnutím, nebo maskovanou různými výmluvami najmenovaných členů) měli jen malou šanci ovlivňovat aktivní věřící, natož klérus, což vedlo ke stagnaci jejich činnosti. Troufám si proto tvrdit, že výbory KA vznikly všude, kde o tom AV NF rozhodl, tedy rozhodně na všech krajích a okresech (snahu zakládat výbory KA také na nižších úrovních než okres jsem zatím nevypozoroval). Pro ilustraci uvádím stranickou příslušnost OV KA ze srpna 1949 v nám oběma blízké Kroměříži: předseda (KSČ, před únorem ČSL), místopředseda (ČSS), tajemník (KSČ), tisk. ref. (KSČ), kultur. ref. (KSČ, před únorem ČSL), ostatní členové výboru: KSČ, KSČ, KSČ (před únorem ČSL), KSČ (před únorem soc.-dem.), ČSL, nestraník. Čili z 11-členného výboru jen 1 lidovec a 3 bývalí lidovci, protože tak, jako v jiných orgánech, si KSČ hlídala nadpoloviční většinu. --Honzula 21. 6. 2009, 13:12 (UTC)

Informaci jsem vrátil v té formě, jak je udána v uvedeném zdroji. Problémy myslím byly hlavně na Slovensku. Smím se zeptat, odkud jsou výše zmíněné informace? --Cinik 21. 6. 2009, 14:34 (UTC)
Okresní archiv Kroměříž (tj. stranické složení OV KA KM), jinak zmínky o průběhu KA lze najít i v Moravském zem. archivu, Zem. archivu Opava pob. Olomouc, fondy ČSL a AV NF. Něco (ale ne tak podrobně) je i v knize Český politický katolicismus. Mimochodem, ty uvozovky u katolických komunistů nejsou oprávněné, neboť oni katolíky byli (od narození) a jejich politická příslušnost ke KSČ na tom nic neměnila. Tedy snad až do té doby, dokud nebyli exkomunikováni, nebo dokud sami demonstrativně z církve nevystoupili (což se ale dělo až později, v letech 51-55). --Honzula 21. 6. 2009, 14:55 (UTC)
Slovo katolík lze použít vícero způsoby - u některých jsou oprávněné, Vaško je použil. PS: Jelikož od výnosu Svatého stolce znamenal vstup exkomunikaci, je Vaše námitka sama sebe popírající, navíc vyápětí poté byli exkomunikováni i podporovatelé a členové komunistických stran... :-) --Cinik 21. 6. 2009, 18:22 (UTC)
Prošel jsem v minulých dnech několik statí na téma KA (na nejobsáhlejší jsem odkázal v článku), nikde ani zmínka, že by se vyskytly problémy už při zakládání výborů KA. Snad jen jedna zmínka, že měly též vzmiknout i farní výbory KA, k čemuž již nedošlo patrně vzhledem ke stagnaci okresních výborů KA (KA byla šířena klasickým dobovým způsobem shora dolů). Co se týče katolictví těch, kteří KA podporovali, mnozí se přeci k této podpoře mohli v dobré víře přihlásit ještě před vyhlášením exkomunikace. A naopak, později zase jiní nemuseli brát exkomunikace vážně (pokud měli v úmyslu podpořit vznik "národní" katolické církve). --Honzula 28. 6. 2009, 10:32 (UTC)
Jste si jist, že výbor je totéž, co organizace? ;-) Jistě, ale dobrá víra musela vzít za své s vyhlášením exkomunikace. No a "národní" katolická církev je oxymoron. --Cinik 28. 6. 2009, 10:44 (UTC)
Tak možná to špatně chápu, ale z literatury i pramenů jsem nabyl dojmu, že Katolická akce jakožto organizace (shodneme-li se na tezi, že to nebylo lidové hnutí, ale státem řízená organizace) byla tvořena výbory na úrovni ústředí, krajů, okresů a (zřejmě jen plánovaně) farností. Tyto pak vyvíjely (resp. měly vyvíjet) činnost, jíž se KA projevovala navenek (rezoluce, dopisy představitelům státu a církve, pořádání schůzí, poutí...) --Honzula 28. 6. 2009, 11:03 (UTC)
Ale smyslem a cílem „katolické akce“ bylo lidové hnutí a národní církev. Z tohoto hlediska jsou "jen" výbory jen do úrovně krajů a okresů (navíc často fakticky nefunkční) jen nedodělanými základy kostry rádoby masové organizace. --Cinik 28. 6. 2009, 11:15 (UTC)