Diskuse:Kategorie (matematika)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Redirect vs. dva články[editovat zdroj]

Uživatel Tchoř mně (Jelínkovi) vzkázal toto:

Skutečně si myslíte, že nemá smysl nechat tu oba články? Tím, že jste jeden zrušil, jsme přišli o odkaz z jiných wikipedií z článku Kategorie. To je myslím hodně nešťastné. Třeba já při čterní článků mezi různými jazyky často přecházím a že se z anglického článku o kategoriích nedostanu na žádný český článek mne nepotěší. --Tchoř 28. 8. 2010, 12:14 (UTC)

Já (Jelínek) sice teď uvedu argumenty, které mou úpravu obhajují, ale pokud Vás (uživatele Tchoř) nepřesvědčím, tak mně vůbec nevadí, když to vrátíte zpátky. Ty argumenty jsou:

  • Z anglického článku se i po této úpravě lze prokliknout do českého. Category (mathematics) vede na Kategorie (matematika) a uživatel je (po mé dnešní úpravě) ihned přesměrován na Teorie kategorií, zatímco článek Category theory vede rovnou na článek Teorie kategorií. Přechod mezi anglickou a českou verzí je tedy zcela hladký. Vám se to prosím chová jinak, než tady píšu?
  • Tu přesnou definici pojmu "kategorie" a hlavní výsledky bychom měli dát do jednoho z těch článků, nebo obou? Mně se zdá, že logicky spíš patří do článku "Kategorie", ale pak je toho velmi málo, co se dá napsat do článku "Teorie kategorií". Mít hodně textu identického v obou článcích se mně zdá neúčelné (úpravy pak zaberou dvakrát více práce) a nevím, zda máme dost materiálu na oba články. Zdá se mně, že spolu souvisí tak úzce, že je těžké vůbec oddělit, které téma patří do kterého článku. Ale na druhou stranu si možná umím představit, že by v článku "Kategorie" byla přesná definice kategorie a příklady, a v článku "Teorie kategorií" by byl přehled hlavních témat teorie kategorií.

Ale klidně moje změny revertujte. Nicméně měl jsem v úmyslu článek "Teorie kategorií", dále upravovat, tak teď s tím radši počkám. --Pavel Jelínek 28. 8. 2010, 13:20 (UTC)

K té první poznámce: Nevím proč, ale měl jsem pocit, že roboti podobné mezijazykové odkazy (tj. vedoucí na přesměrování) odstraňují. Zřejmě jsem se mýlil, za což se omlouvám.
Co se týče rozdělení — nejsem expert na teorii kategorií, tedy si nejsem jist, nakolik dává smysl to rozdělit. V článcích o teorii bych si například představoval nějaký průřez historií s motivacemi, popis vazeb na jiné obory, zmínky o hlavních vědcích či přelomových pracích, v článku o kategoriích jako takových bych spíš čekal jen matematiku samotnou s více příklady. Ale dokud je materiálu tak málo, že se vše vejde do jednoho článku, asi zde není významnější motivace proč to jakkoliv rozdělovat.--Tchoř 28. 8. 2010, 15:10 (UTC)
Nechám rozhodnutí na Vás. (Otázka je, zda je tu někdo kdo, dokáže sepsat ten průřez historií s motivacemi,vědci a vazbami na obory; bude to pro mě velmi zajímavé čtení.) Každopádně pokud jste slyšel, že to roboti odstraňují, tak moje pozorování (že prokliky z angličtiny jdou hladce) nic nedokazuje - prostě to robot nehlídá každou minutu. Pokud to robot smaže, tak si myslím, že by mohly oba anglické články odkazovat na tentýž český, i když český bude odkazovat jen na jeden anglický. Myslím, že nepohodlí pro uživatele by bylo dost malé. Ale může v tom být nějaký zádrhel, který nepředvídám. --Pavel Jelínek 28. 8. 2010, 17:49 (UTC)
A já to nechám, jak to je. Koneckonců, práce na matematických článcích je tu víc než dost a ztrácet čas rozhodováním, zda sloučit či rozdělit, je asi nepříliš efektivní. Jen jsem chtěl upozornit na jednu nepříjemnou věc, ohledně které se nakonec ukázalo, že se mýlím.--Tchoř 28. 8. 2010, 19:46 (UTC)