Diskuse:Karl Friedrich Jänisch

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Mezi externími odkazy je reference na čtyři Jänischovy problémy, z nich jsou tři samomaty, to je oblast velice vzdálená praktické hře. Rovněž pozice s výzvou mat desátým tahem nepřipomíná praktickou partii. Jänisch ve zmíněné práci měl nejspíše na mysli studie, ale nevím, zdali je sám skládal, tady by bylo užitečné doplnit zdroje.

Pěšec se může proměnit v kteroukoli figuru vlastní barvy s výjimkou krále. Nejčastěji se proměňuje v dámu, pokud se promění v jinou figuru, jde o minoritní proměnu, tenhle termín používá autor hesla, které se zabývá kompozičním šachem. Nejsem odborník v žádné oblasti šachu, myslím, že častěji se používá slabá proměna (underpromotion). Část o kompozičním šachu se mi zdá dobře zpracovaná, navrhuji originální zpřesnit na minoritní proměny (tedy, pokud doopravdy skládal studie s uvedeným obsahem).--Tomas62 2. 10. 2008, 09:38 (UTC)

Já bohužel nemohu na tuto Janischovu knihu najít nikde žádné referene. Asi před 8 lety jsem se pokoušel napsat Dějiny šachu a čerpám ze svého rukopisu (doedl jsem to do Laskera a pak jsem toho nechal), kde mám toto u Janische uvedeno. Začínám mít ale o pocit, že jde o nějaký omyl, protože na tuto knihu není reference na internetu nikde. Zdá se mi, že tento odtavec asi celý vyhodím, pokud se mi nepodaří něco najít. Děkuji za přopmínky --Chalupa 2. 10. 2008, 10:07 (UTC)