Diskuse:Káně Harrisova

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Jvs v tématu „Název hesla

Zdravím !
Sice nejsem z Wikiprojektu kvalita, ale v článku jsem si všiml několika drobností. Jako první bych chtěl zadiskutovat o přejmenování kapitoly Habitat - vím, že se to v češtině také používá, ale neměl by zde být přeci jenom i kvůli anglicky méně zdatným mluvícím čtenářům český název prostředí nebo biotop ? Můj poslední dotaz se týka podkapitoly Lov v kapitole Vztah s lidmi - neměla by spíše spadat pod kapitolu Potrava ? Díky moc za odpověď ! S pozdravem --Trachemys 4. 4. 2009, 13:39 (UTC)

Děkuju za návrhy, omlouvám se, že jsem se sem dostal až dnes... Biotop je skvělý, díky, nevěděl jsem, jak to přeložit lépe. Vztah s lidmi mi též nesedí, ještě nad tím uvažuju... --Jmarek 11. 4. 2009, 19:22 (UTC)

Rovněž zdravím. Myslím, že šablona překlad patří do kapitoly reference, jak je zvykem, tak jsem to tam přesunul. Něco jsem v textu ještě opravil podle zvyklostí. Mnohdy by ti možná mohla pomoci stránka Nápověda:Biologické články. Ještě se mi moc nelíbí název kapitoly "vztah s lidmi", ale teď si nemůžu vzpomenout, jak se tomu říká líp. Jinak to je poměrně dobré a snad by to mohl být po projití recenzí dobrý článek.--Vojtech.dostal 6. 4. 2009, 16:37 (UTC)

Děkuju za recenzi a za úpravy. Jak jsem psal už nahoře, Vztah s lidmi mi taky nepřijde úplně OK a uvažuju nad ním... --Jmarek 11. 4. 2009, 19:22 (UTC)

Několik drobností jsem v textu poupravil (včetně přejmenování kapitoly Habitat na Biotop), takže po obsahové stránce by měl být snad v pořádku. S pozdravem hezkého zbytku dne --Trachemys 7. 4. 2009, 16:05 (UTC) Ještě pár připomínek, které v článku chybí a které by nebyly od věci:

  • V kapitole Chování se píše viz švédské pojmenování - jaké že to je ?
  • V popisu se píše že vydává ostré zvuky - to ano, ale nešlo by dohledat jaké konkrétně ?
  • Co takhle u té potravy specifikovat zástupce jaké živočišné třídy loví nejčastěji, popř. nějaká rodová nebo ještě lépe druhová jména.
  • Chtělo by rozhodně zjistit kolik let se průměrně dožívá ve volné přírodě a kolik v zajetí, popř. kdy dosahuje pohlavní dospělosti.
  • Dohledat velikost vajíčka.
  • Chtělo by to sehnat mapku s rozšířením (možná podle tohodle).
  • Jak je to s její početností ?
  • Jací jsou její predátoři ?
  • Je teritoriální, chtělo by tedy do článku doplnit velikost jejího teritoria.

Toť zatím vše, držím palce. --Trachemys 7. 4. 2009, 17:38 (UTC)

Děkuju za poznámky, zkusím je zapracovat.
* švédské pojmenování doplním (Kaktuskra:k).
* ostré zvuky se mi těžko popisují lépe. Je to podobné, jako křik sokola, ale výraznější. Zkusím si je nahrát (chová je kamarádka sokolnice).
* co se týče potravy: zkusím ještě něco najít, díky za připomínku.
* na velikost vajíčka se zeptám.
* mapka s rozšířením: nerad bych porušil copyright...
* ostatní věci též zkusím doplnit.
Každopádně díky za poznámky a za čas článku věnovaný. --Jmarek 11. 4. 2009, 19:22 (UTC)
Ještě mám jeden dotaz k predátorům: má cenu něco hledat, když se jedná o predátora a tedy v podstatě o vrchol potravního řetězce? Je pravda, že např. sovy občas napadnou v noci sokola, který se nemůže bránit a prostě jej zabijí, nebo když např. divoká prasata objeví na zemi sedícího orla, tak jej taky rozsápou, ale asi to není úplně typický znak predátorství, ne? Zdraví --Jmarek 15. 4. 2009, 07:06 (UTC)

Není k mání volně šiřitelný záznam jeho hlasu? --Svajcr 9. 4. 2009, 18:47 (UTC)

Nad tím už jsem také přemýšlel, ale zatím si ve hledání vedu neúspěšně. Nejlepší alternativou by asi bylo něco sehnat přes OTRS a v horším případě by se musel hold vložit pouze odkaz na nějakou stránku. Nahrávka s hlasem je např. tady nebo tady, obě jsou však autorsky chráněna. S pozdravem --Trachemys 9. 4. 2009, 20:27 (UTC)

Nemyslíte si, že informace o káněti v umění je poněkud nadbytečná? John James Audubon zřejmě namaloval téměř všechny ptáky, a tento obraz zřejmě nevyčuhuje z normy, jak se zdá. Naopak informace o častém užití v sokolnictví je zajímavá a možná by se k ní něco ještě dalo dohledat (např. nějaká čísla?). Zdravím, --Vojtech.dostal 14. 4. 2009, 15:57 (UTC)

No, článek je překladem článku anglického, kde tato informace je. Nevím, zda má nějaký význam u nás, pochybuju o tom, že by někdo od nás schválně letěl do New Yorku, aby si prohlédl obrázek Johna J. Audubona, takže je samozřejmě možné ji smazat, zase na druhou stranu je možná dobré vědět, že objevitel toho dravce popsal a nakreslil a jeho kresbu lze shlédnout někde... Já osobně bych to tam zatím nechal, pokud proti nebude více lidí, když dovolí(š/te). Co se týče sokolnictví, díky za podnět, zkusím něco zjistit. Zdraví --Jmarek 15. 4. 2009, 07:06 (UTC)
Dobrý, jsem schopen to akceptovat, i když nerozumím, jak to myslíš s tím objevitelem („objevitel toho dravce popsal a nakreslil“) - ten Audubon ho objevil nebo co? --Vojtech.dostal 15. 4. 2009, 14:26 (UTC)
No, pokud jej neobjevil, tak jej pojmenoval. Domnívám se však, že jej i objevil, neboť pták žije v Americe... --Jmarek 15. 4. 2009, 17:28 (UTC)
V taxoboxu je uveden jako pojmenovatel Coenraad Jacob Temminck, aspoň co se týče latinského jména. --Vojtech.dostal 16. 4. 2009, 14:56 (UTC)
A v druhém odstavci článku je zase o Johnovi J. Audubonovi... --Jmarek 16. 4. 2009, 20:01 (UTC)
Aha, tady to je. Takže on je podle anglické wikipedie autorem anglického jména; co ale k tomu najít nějakou referenci? Takhle je to poněkud neověřené. Dík, --Vojtech.dostal 17. 4. 2009, 13:54 (UTC)
Zdravím. Reference k této informaci je na původním článku na anglické wikipedii. --Trachemys 17. 4. 2009, 14:02 (UTC)

Ano, to je pravda. Je někdo schopen to rozřešit, kdo je tedy autorem těch různých názvů? Buteo harrisi je zřejmě Audamon, Parabuteo unicinctus asi Temmink...? --Vojtech.dostal 17. 4. 2009, 14:07 (UTC)

Ano, je to tak. Z toho, že Audubon (ne Audamon :)) nazval káně Harrisovo Buteo harrisi plyne i tahle stránka, která je sepsána podle Audubonovi knihy Birds of America. --Trachemys 17. 4. 2009, 16:11 (UTC)

Název hesla[editovat zdroj]

Nemělo by se heslo spíše jmenovat Káně Harrisova kde je nyní redirect? Viz Biolib Domnívám se, že káně je rodu ženského. Stejně tak se zdá že správně je např káně dlouhonohá.--Kf 17. 4. 2009, 14:30 (UTC)

No, mě zase lépe zní to káně (např. káně lesní), ale je pravda, že např. káně dlouhonohá, rudoocasá a další je skutečně rodu ženského. Ono pod středním rodem byl dříve i název ("to") káně myšilov, nyní známé jako káně lesní. --Trachemys 17. 4. 2009, 16:17 (UTC)
Jsem také pro přejmenování na základě totoho odkazu: Naše řeč Dle tohoto zdroje se ve středním rodě používá káně pro mláďata, pro dospělé jedince se používá rod ženský (TA káně lesní) --Matt.Murdock 16. 4. 2015, 00:42 (CEST)
Přesunuto na Káně Harrisova. --Jvs 4. 5. 2015, 12:27 (CEST)Odpovědět