Diskuse:Josemaría Escrivá de Balaguer

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Týnajger v tématu „NPOV

NPOV[editovat zdroj]

Článek je potřeba psát neutrálně (WP:NPOV), zejména označovat dotyčného příjmením jak je u lidí v moderní době zvykem, a nepovažovat za dané, že k němu mluvil Bůh ("Otec Josemaria uviděl to, co po něm Bůh žádal"). Navíc je JEB velmi kontroverzní osoba, a to není v článku vůbec zmíněno.--Ioannes Pragensis 26. 11. 2010, 08:28 (UTC)

Označování svatých příjmením není obvyklé, viz např. sv. Augustin, Matka Tereza, sv. Terezie atd. atd. Všechny články pojednávající o nich používají jejich křestní jméno a tak je to obvyklé i v běžné řeči. Co se týče Božího vniknutí k založení Opus Dei - o tom existuje obsáhlá literatura, o kterou se zřejmě tento článek opírá, i když ji necituje (mohl by...), ze které vyplývá, že k tomu skutečně došlo (např. Andres Vazquez de Prada - Životopis sv. Josemarii Escrivy, 3 díly; Vittorio Messori - Případ Opus Dei). Navíc nadpřirozený původ OD byl potvrzen i Vatikánem, který se jím i osobou sv. Josemaríi podrobně zabýval. Chtělo by to tedy lepší formulace, ale myslím, že to nevypovídá o zaujatosti článku. Údaje o kontroverznosti nechť znalci doplní, opět se ale opírám o vydané životopisy, ze kterých jasně plyne, že přes mnohé spory, které proti němu a OD mnozí vyvolávali, jde o člověka bezúhonného a svatého, což nakonec bylo potvrzeno i obsáhlým beatifikačním procesem. 85.71.77.251 27. 8. 2012, 17:51 (UTC)
Omyl. Označování svatých i příjmením je dnes již poměrně běžné, a to z jednoho dost pochopitelného důvodu: je více svatých jednoho křestního jména, a je třeba je odlišit. Dříve se tak dělo slovem vyjadřujícím odkud svatý pocházel (například Tomáš Aquinský, Terezie z Avily, Terezie z Lisieux, Markéta Bavorská ... Savojská ... Skotská ... Uherská...), nebo jiným idetifikátorem (Jan od Kříže, Terezie od dítěte Ježíše), ale také příjmením (Tomáš Becket, Tomáš More, Marie Goretti, ). Výše uváděný příklad je pochybný - Matka Tereza není pouze křestním jménem (slovo matka je jakýmsi přídomkem, pod kterým byla ve své době všeobecně známa). Navíc tato osoba není svatá, pouze blahoslavená (blahořečená). 2) další dva příklady jsou zavádějící, resp. mylné. Například známe více svatých Marií, Kateřin, Petrů, Tomášů a také Terezií, a mnoho jiných světců, sdílejících stejné křestní jméno. Proto je třeba je odlišovat.
K tvrzení o kontroverznosti: už slovo kontroverznost vyjadřuje nemožnost jednoznačnosti, diskutabilnost. A toto zpochybnění vnáší obvykle bulvár, který chce něco či někoho zpochybňovat. Kdyby o to šlo, lze za kontroverzního označit naprosto každého, stačilo by k tomu napsat kdekoliv jediný zpochybňující článek (klidně i zcela nepravdivý)... a už fakt, že se o někom veřejně polemizuje, by zakládal podle výše uvedené námitky důvod uvádět u takřka každého hesla wikipedie zmínku "kontroverzní". Odvážné tvrzení "JEB je kontroverzní osoba" má jasně tendenční až denunciační cíl. To je zjevné z logiky věci. Ovšem fakt, že někdo se staví proti někomu a má na něj jiný (negativní) názor, není korektním důvodem pro zpochybňování osoby-předmětu hesla. To si lze jen myslet, a nikdo nikomu nebere jeho názor. Není ale vhodné svůj subjektivní postoj včleňovat ve formě zpochybnění do hesla Josemaría Escrivá de Balaguer.
Pokud jde o příjmení - ano, příjmení se u světců užívají, především při občasných zmínkách v hovoru - právě kvůli rozlišení. Pokud je ale jasné, o jakém světci mluvíme (a kde by to mělo být jasnější, než v článku o nějakém konkrétním světci), tak se příjmení a přídomky běžně vynechávají. --Týnajger (diskuse) 5. 1. 2017, 00:28 (CET)Odpovědět