Diskuse:Jindřich Mahelka

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

encyklopedická významnost[editovat zdroj]

Množí se nám tady články o výtvarnících, kteří jsou dosti nevýznamní (za pět let studia dějin umění jsem o nich neslyšel ;o) a přitom nám tu chybí naprosto zásadní tvůrci. To asi není úplně kosher... --Šandík 23:23, 15. 5. 2007 (UTC)

re:encyklopedická významnost[editovat zdroj]

Fakt, že tu chybí významní tvůrci, můžete změnit třeba Vy napsáním článku o nich. A to, že Jindřich Mahelka (můj děda) není až tak známý, je spíše věc medializace. Byl to skutečně vynikající výtvarník, člen Hollara, který dokonale ovládal veškeré grafické i malířské techniky. Ilustroval kolem 50 knih a jeho tvorba je nesmírně bohatá a řekl bych i originální. Jindřich Mahelka měl bohužel tu smůlu, že žil za komunismu a jako věřící člověk radikálně odmítal vstup do KSČ, a jako jeden z mála i do Svazu výtvarných umělců. Proto nepatřil mezi protěžované tvůrce, ač mnozí z nich byli jeho výbornými přáteli a kolegy. Bohužel tři měsíce po revoluci Jindřich Mahelka zemřel, tudíž neměl příliš mnoho možností dostat se do povědomí širší veřejnosti ani později. Přesto mnozí významní výtvarníci na něj dodnes vzpomínají a hovoří o něm s velkým respektem. Tento článek může být prvním krůčkem k jeho "oživení". Nemyslím si, že zařazení člena Hollara a dlouholetého profesora Střední výtvarné školy v Praze není kosher. Spíše není kosher, že někteří tvůrci, kteří neumí leckdy ani desetinu toho co on, jsou dnes považováni za velké umělce.--v.mahelka

A co myslíte, že tu celou dobu dělám? Jestli ovšem máte pocit, že je v silách jednotlivce napsat všechny chybějící články o výtvarném umění, tak vám mohu soukromě sdělit, že není. Proč nenapíšete vy dvě nebo tři hesla o některém klíčovém malíři? Stačí si vybrat třeba tady. Kdesi v pravidlech se můžete dočíst, že Wikipedie není místo pro propagaci jakéhokoli neprávem zapomenutého člověka. Osobně bych si nedovolil sem protlačovat jakéhokoli nepodstatného malíře, pokud tu nejsou ti klíčoví. (tím méně, pokud by to byl můj příbuzný) Ale když už tu váš děda je, můžete alespoň zajistit autorská práva pro publikování nějaké ukázky? --Šandík 22:42, 17. 5. 2007 (UTC)
PS: Nesvádějte jeho neznámost na komunisty. Je mnoho velmi významných malířů, kteří se prosadili navzdory působení totalitní moci. To je bohapustá výmluva...

skoda panove - Mahelka byl skvely vytvarnik a je celkem jedno zda ted je nebo neni slavny: smysl Wikipedie, jeden jeji sloup je davat overenou infomaci, tu jeho vnuk dal. Notability - inu za zivota a hned po nem je jen malo veru malo skvelych umelcu a vedcu znamo. Jake jsou duvody to je tezko rici, urcite by diskuze o tom dala mnoho principialniiich podnetu pro Wiki pokud jde o gnoseologii vyznamu a tzv vyvazene presentovani. V tom ma jiste pan Sandik pravdu. --Capekm 17. 12. 2011, 00:37 (UTC)