Diskuse:Jiří Kovář

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 lety od uživatele Davcza v tématu „Reakce - asi souhlas se smazáním oné pasáže

Mám v úmyslu odstranit informace o údajném členství popisované osoby v KSČ, jakož i o údajných "čistkách". Vedou mne k tomu tyto důvody:

Na první pohled vyvážená informace, je tam i prostor pro vyjádření “uvádí že nebyl kandidátem žádné předlistopadové strany”. Nicméně, ač jsem hledal jak jsem mohl, nenašel jsem jiný zdroj informace než jeden jediný článek v Necenzurovaných Novinách. Všechny další články se odkazují na tento jediný primární článek.

Vyhrál jsem na listopadové Wikikonferenci "Průvodce wikipedií" a právě ohledně informací typu člen KSČ, agent StB, apod. tam autoři výslovně požadují skutečně seriózní zdroj, dokonce alespoň dva zdroje (str. 49 “Např. údaj, že byl někdo agentem StB byste neměli do Wikipedie vkládat, pokud jej neuveřejnil skutečně seriózní zdroj, dokonce .. by byly potřeba alespoň dva zdroje ...”.) V odstraněném odstavci je tedy problém 2NNVZ, a to dokonce dvojitý – je uveden jen jeden zdroj, navíc v dané části zřejmě ne zcela věrohodný: Jediný zdroj: členství v KSČ uvádí jediný článek na http://www.cibulka.net/nnoviny/nn1992/nn1292/obsah/26.htm. Ony „čistky“ tento článek ani neuvádí, jen odkazuje, že o tom někdy jindy něco napíšou. Nic takového jsem již nedohledal. Takže vlastně půl zdroje.

Věrohodnost zdroje:, je tu několik problémů:

-Tvrzení “čistky, SSM, KSČ” v článku tvrdí jakýsi Roman Sedlář z Kyjova, který v témže článku přiznává že byl hospitalizován v psychiatrické léčebně s diagnózou paranoidní schizofrenie a který v tomtéž článku obviňuje z komunismu kdekoho, což paranoiu potvrzuje.

-Necenzurované Noviny jsou vydávány Petrem Cibulkou, o kterém samotná Wikipedia mimo jiné tvrdí: “ ... Petr Cibulka si myslí, že politiku v České republice ovládájí agenti KGB a GRU. .... Požaduje, aby občané ovládali psychotronické minimum a užívali siderické informační kyvadlo, kterým rozpoznají ruské agenty.”

Informace o členství KSČ a nějakých čistkách jsou poměrně závažné. Neuváděl bych, pokud nemáme seriózní zdroj nebo dokonce zdroje podle našich vlastních pravidel (2NNVZ). Jsme wikipedie.cz ne cibulka.com :-) Dáme sem zdroj zřejmě jednoho paranoidního schizofrenika a za chvilku se někde objeví citace typu “Wikipedia napsala že ...”. Právě proti tomu máme pravidlo 2NNVZ, které podle mě tady bylo porušeno.

Zdánlivě je to podobné s informacemi o členství v KSČ u Ladislava Špačka (http://www.lupa.cz/clanky/odstraneni-informace-o-clenstvi-ladislava-spacka-v-ksc-z-wikipedie-neproslo/). Zatímco pan Špaček členství v KSČ nijak nepopíral, tady poměrně na vodě tvrdíme něco nejen o KSČ ale i o „čistkách“ aniž bychom měli pořádné zdroje.

V neposlední řadě, protože se v tomto článku píše o žijícím člověku, měl by vyhovovat textu doporučení Články o žijících lidech: "Kontroverzní materiály, u nichž chybí zdroj nebo jejich zdroj není věrohodný, musejí být okamžitě vymazány, zvláště pokud mohou očerňovat zobrazeného člověka" -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Szt (diskusebloky) 7. 2. 2015, 17:51‎ (CE(S)T)

Reakce - asi souhlas se smazáním oné pasáže[editovat zdroj]

Asi máte pravdu. Po pravdě: Necenzurované noviny z počátku 90. let uznatelným zdrojem jsou (pan Cibulka v té době ještě nevyznával siderické kyvadélko), byť s hodně odřenýma ušima (když už je používám jako zdroj, vždy se snažím extrahovat jen holá fakta, bez komentářů, a u agentů StB se snažím dohledávat i v dalších databázích). Ale teprve teď jsem se zamyslel na tím kontextem, tedy osoba, která v článku říká, že dotyčný byl "bývalý špičkový svazák okresní úrovně", aktér "čistek na strážnickém gymnáziu" a "předlistopadový kandidát KSČ, kam se pokoušel dvakrát vstoupit, naposledy 11. listopadu 1989" je skutečně asi nedůvěryhodná a navíc NN měly zjevně dost volnou editoriální politiku (přeloženo do češtiny: otiskly každý blábol od kohokoliv). Jen doufám (nemusíte mi na to odpovídat), že navrhovatel: tedy uživatel Szt není osobně spojen s Jiřím Kovářem. Ne, že by on sám či jeho blízcí nemohli článek editovat, jen by to bylo čistější, kdyby nám šlo o férovost ryze neosobně. Zdravím, --Davcza (diskuse) 7. 2. 2015, 21:07 (CET)Odpovědět