Diskuse:Jeřáb ptačí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Adam Hauner v tématu „Semena, klíčivost, kyselina a ptáci

Semena, klíčivost, kyselina a ptáci[editovat zdroj]

Zaznamenal jsem informaci, která tu explicitně není uvedena: klíčivost semen je blokovaná přítomnou kyselinou a pro vyklíčení je nezbytný průchod zažívacím traktem ptáků. Cituji:

Semínka jeřábu by totiž bez pomoci ptáků nedokázala sama vyklíčit. Kyselina parasorbinová, obsažená v plodech, zabraňuje klíčení semen. V přírodě jsou tedy semena schopna vyklíčit až poté, co prošla zažívacím traktem ptáků. Při umělém výsevu ve stromkových školkách, proto musí předcházet speciální příprava semen (stratifikace), spočívající ve střídavém uložení ve vrstvách mezi piliny, písek, jehličí a podobný materiál. (Plody jeřábů patří mezi klenoty podzimu: Rozeznáte jedlé od dekorativních?)

Mohl by informaci o podmínkách klíčení v přírodě i umělé cesty vyvolání klíčení některý z botanických odborníků zapracovat na základě důvěryhodnějších zdrojů do článku? Detaily nejsou na škodu (tj. jak kyselina brání, zda stačí odstranit oplodí nebo je průchod ptáků nezbytný, zda zažívací trakt savců jako jsou hlodavci může být dostatečný, ...). Děkuji mnohokrát! --Adam Hauner (diskuse) 16. 11. 2022, 17:21 (CET)Odpovědět