Diskuse:Irsko

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ve stati "Obyvatelstvo" je uváděn přírustek obyvatelstva 10. tis. imigrantů měsíčně jenom z Polska (t.j. 120 tis. ročně) a dále je uváděno:

Podle posledního sčítání z roku 2006 se Irská republika řadí na první místo v žebříčku ročního přírůstku obyvatelstva zemí EU. Každým rokem roste populace o 2% (vlivem velkého počtu imigrantů - 46 tis. ročně ........ jenom Poláků by muselo být 120 tis. měsíčně!!! a jen tak mimochodem 2% ze 4,2 milonu je 84 tis. (The total population of Ireland on Census Day, April 23, 2006, was 4,234,925,) --Aqualung 23:34, 26. 10. 2007 (UTC)

Je pravdou ze mesicni migrace je cca 10 - 12 tisic ale je tez pravdou ze ne kazdy zde nasel praci (jazykove problemi, aklimatizace atd.) a tak se cca 7 - 9 tisic lidi varaci mesicne zpet do zeme puvodu. V Irsku nejsou vyjimkou rodiny s 5 ci 7 detmi (6 - 8 tisic mladych iru emigruje kazdym rokem do USA, Kanady, Australie a jinych anglicky mluvicich zemich)cimz prirust obyvatel cini skujtecne 2% rocne vcetne imigrantu. Irsko je karasna zeme a kdo se chce o tom presvedcit tak sem musi zavitat. 00:28, 21 září 2008 89.204.195.55
  1. Netvrdím, že Irsko není číslem jedna v EU, podle nárustu obyvatelstva.
  2. Ti co mají jazykové problémy jsou spíše dobrodruzi, kteří v Irsku zkoušejí štěstí. Někteří se odhodlají požádat o občanství a sehnat práci, jiní to vzdají a vrací se do své vlasti - to samé tady v ČR zažívají Ukrajinci a jiné národnosti. Jestli jsou započítáváni do populace nevím, ale i kdyby byli, nesedí počty uváděné v článku a to je to o co tu jde. To kolik má ta která země obyvatel (kromě tam narozených) neurčuje, jak mnoho příslušníků různých jiných národností do ní přijede a odjede, ale to, kolik jich tam dostane občanství. Jako občan členské země EU mám právo svobodně vycestovat do kterékoliv jiné členské země a v některých i nějaký čas tam pracovat, ale to neznamená , že jsem automaticky považován za občana této členské země.
  3. Váš příspěvek považuji za snahu popularizovat Irsko a já neusiluji o nic jiného. Je to země, kde mám přátele od dob, kdy jste nejspíše ještě ani nebyl(a) na světě a kterou jsem v té době také navštívil. --Aqualung 21. 9. 2008, 20:18 (UTC)

Také mám radost, že se článek o Irské republice objevil v češtině, ale take mam vyhrady k sekci Obyvatelstvo... mimo jiné i k Travellers, kteří jsou stejně původní jako ostatní Irové anebo, dle legend mohou pocházet odjinud což vylučuje možnost je nazývat originálními, původními obyvateli. Pravděpodobně jsou obyvateli, kteří začali kočovat. Jazyk tohoto etnika je Argotem, proto není možné mluvit o jazyku...statistika imigrace je obtížná... Myvalul 8. 10. 2008, 20:32 (UTC)

Nevím co je míněno pojmem "Substitující šablona", ale šablonu jsem vrátil, protože článek opravdu potřebuje úpravy. Jedná se o fakta, která se dají časem doplnit ale hlavně gramatika je zde trochu neobratná. Uvedu dva příklady:
Irsko bylo jeden z nejchudších států západní Evropy a měl vysokou emigraci. - na začátku věty je Irsko rodu středního a na konci zase mužského
....– drží první místo v indexu kvality života –, a ..... pomlčka nebo spojovník, čárka a spojka? --Bohemianroots 9. 2. 2009, 15:59 (UTC)

Oficiální název státu[editovat zdroj]

Z anglické Wikipedie: Oficiální název státu v ústavě je "Irsko" (Éire/Ireland), je používán i vládou a Evropskou Unií. "the Republic of Ireland" je pouze "popis" státu. Tento název není uveden v ústavě (r. 1937), ale v samostatném zákoně (r. 1948). Nicméně, en wiki připouští, že je v názvech mírný zmatek. Mountleek 1. 10. 2009, 21:46 (UTC)


Irish Government Department of Foreign Affairs: "Name of State - The Irish Constitution provides that the name of the State is Éire or in the English language, Ireland. The Republic of Ireland Act of 1948 provides for the description of the State as the Republic of Ireland but this provision has not changed the use of ‘Ireland’ as the name of the State in the English language." Source([1]). 84.203.65.14

Index kvality života[editovat zdroj]

Nevím, kde vzal autor článku informaci, že Irsko drží první místo v Indexu kvality života. Z oficiálních stránek OECD vyplývá něco jiného (http://www.oecdbetterlifeindex.org/). Irsko není ani v první desítce.