Diskuse:Homeostáza

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

"Technické homeostaty vždy pracují s chybovým signálem, začnou tedy působit až když odchylka přesáhne určitou mez." - je to pravda? Co spojita regulace? Ta pracuje s nekonecne malymi zmenami... Lebeda Karel 31. 10. 2008, 21:43 (UTC)

Myslím, že je to pravda. I spojitá regulace potřebuje chybový signál, který jen velmi teoreticky může být "nekonečně malý". --Sokoljan 1. 11. 2008, 02:04 (UTC)
Dobra, myslel jsem tim to, ze u spojite regulace nelze urcit "urcitou mez", pod kterou by regulace nepusobila... i kdyz samozrejme nejsem odbornik :-) Lebeda Karel 1. 11. 2008, 11:37 (UTC)

Já taky ne, ale kdysi jsem to musel studovat. V hodně zjednodušeném modelu byste měl pravdu, ale vždycky je tu šum, vstupní citlivost čidla atd. Je to důležité i teoreticky: nekonečně nebo i jen nadměrně citlivý regulátor by se musel rozkmitat, pořád by reguloval sem a tam. Zdraví --Sokoljan 1. 11. 2008, 19:16 (UTC)

Žízeň a Alan Turing[editovat zdroj]

Milí kolegové, prosím, než do hesla zasáhnete, aspoň si je přečtěte.

  1. Žízeň je signál a nemůže to tedy být homeostáze.
  2. V článku, kde se mluví o Wattově regulátoru z 18. století, nemůže hned vedle stát, že Turing postavil první homeostat. Celá ta pasáž je problematická, do hesla homeostáze asi nepatří a je hodně podezřelá - ví aspoň autor, co je to "magnetický potenciometr" (potentiometr je jen špatný překlad z angličtiny)? Nicméně jsem ji zatím jen přesunul kam snad patří. --Sokoljan 9. 12. 2009, 17:27 (UTC)
Reaguji jen na první bod. Žízeň samozřejmě sama o sobě není prejevem homeostáze, ale je základní fyziologickou potřebou pro doplnění vody, tedy má za cíl dosáhnout dané veličiny. Po doplnění vody dochází k inhibici cemtrálních osmoreceptorů, pokud si pamatuji. --Kacir 9. 12. 2009, 17:33 (UTC)