Diskuse:Gulag

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 lety od uživatele 95.103.184.113 v tématu „Hrůzovláda

GULag x gulag x Gulag[editovat zdroj]

Rád bych upozornil na správné používání termínu gulag.

1) V článku se často objevuje jako Gulag, což je gramaticky špatně, neboť to není žádný název. Původní název byl zapisován jako zkratka GULag a do běžné řeči se přenesl jako slovo popisující tento typ tábora. Gulag tudíž není název a měl by se psát s malým písmenem.

2) Je záhodno tyto rozlišovat termíny gulag a GULag (a asi by to mělo být uvedeno i v článku). Doporučuji knihu Historie gulagu od Olega Chlevňuka. Ten sám zdůrazňoval, že slovo gulag v ruštině zdomácnělo a tudíž se používá jako běžné slovo, tedy i s tím, že se skloňuje, a používá ho pro označení nápravně-pracovních táborů SSSR. Naopak termín GULag je zkratka, tudíž se neskloňuje, a je jím označováno přesně to, co historicky znamená, tj. Hlavní správu nápravně-pracovních táborů. V článku se tyto dva pojmy vůbec nerozlišují. Uvědomme si, že tábory (gulagy) existovaly ještě před vznikem GULag a i po jeho zániku.

Fíma 24. 1. 2011, 03:20 (UTC)

Hrůzovláda[editovat zdroj]

Požaduji odstranění předpojatých výrazů "hrůzovláda" z tohoto článku. Absolutně to odporuje neutralitě, protože pro mnohé lidi to sice možná byla hrůzovláda, ale pro mnohé naopak ne. --95.103.184.113 6. 1. 2015, 12:15 (CET)Odpovědět