Diskuse:Globální Sever a globální Jih

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 měsíci od uživatele Jvs v tématu „Správná velikost písmen

Správná velikost písmen[editovat zdroj]

@OJJ, Xyzabec: Šablonu na přesun jsem vrátil. Druhé písmeno g- by mělo být zřejmě skutečně malé. Ovšem písmena S- a J- by podle mě měla být velká, protože nejde o světové strany a tradičně se píší s písmeny velkými (podobně Západ a Východ z období studené války, tedy kapitalistický Západ a komunistický Východ, resp. i Západ a Východ v době dnešní). Podobně uvádí Internetová jazyková příručka Sever a také Jih s velkými písmeny, i když tam je to trochu nejasné, v SSJČ se pouze uvádí „skupina severních států spojených společnými zájmy ap.“ a „skupina jižních států spojená zprav. společnými zájmy“, ale nevyplývá z toho, že jde přímo o význam vyspělých versus rozvojových států a píší tam o americké občanské válce „válka Severu proti Jihu“, ale pravděpodobně budou vyspělé versus rozvojové státy obdobný případ. Rovněž i v článku odkazovaný časopis Argument píše s velkými písmeny, tedy globální Jih a globální Sever.

Variantně jsem dal do šablony i verzi Bohatý Sever a chudý Jih, která je podle mě užívána častěji (to si jen myslím, nekontroloval jsem to), minimálně by z ní mělo být přesměrování.

Dále ještě jeden dotaz trošku mimo téma: neměly by stránky Globální severGlobální jih přesměrovávat spíše na články Vyspělá zeměRozvojová země?

--Marek Genius (diskuse) 20. 2. 2024, 14:15 (CET)Odpovědět

Akceptoval jsem původní návrh, osobně bych ho preferoval, pro další tvary by stačilo přesměrování. V médiích výrazný konsenzus nevidím. Ale z mého pohledu je především ten či onen název marginální problém, za důležitější bych považoval rozšíření nynějšího pahýlu, ve kterém by články Vyspělá země a Rozvojová země mohly být zmíněny. Ale není to moje parketa :) --Xyzabec (diskuse) 20. 2. 2024, 14:32 (CET)Odpovědět
Přesunul jsem na Globální Sever a globální Jih, zdůvodnění z 20. 2. 2024, 14:15 považuji za dobře podložené. --Jvs 28. 2. 2024, 10:41 (CET)Odpovědět